MAE rusiaRusia manifesta îngrijorarea față de crearea unui grup de lucru pe lângă guvernul croat pentru cooperarea cu Ucraina, în sarcina căruia intră și împărtășirea experienței croate în materie de „reintegrare pașnică a teritoriilor ocupate”, se arata pe site-ul Ministerului Afacerilor Extrene din Rusia.

„Ne-a atras atenția informația privind crearea pe lângă guvernul croat a unui grup de lucru pentru cooperarea cu Ucraina, în sarcina caruia este prevazut transferul catre Kiev a experienței croate de ”reintegrare pașnică a teritoriilor ocupate”, care se presupune că se refera la Donețk și Lugansk,” – se arata in declaratia MAE rus.

„Acest pas, confirmat în mod oficial de către șeful guvernului croat Andrei Plenkovichi, în timpul vizitei sale la Kiev, pe 21 noiembrie, trezeste îngrijorari serioase. Noua structură paralelă va distrage atenția autorităților de la Kiev, care oricum stagnazea, de la activitatea de punere în aplicare completă a obligațiilor sale în temeiul acordurilor de la Minsk „, – a precizat Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. In plus, ”menționarea în ordinea de zi a grupului de lucru a Crimeei este complet absurd”, afirma diplomatii rusi.

Reamintim, în timpul unei întâlniri a deputaților ucraineni cu noul prim-ministru al Croației, Andrei Plenkovichi, partea croată a venit cu inițiativa de a înființa un grup bilateral pentru studierea și punerea în aplicare a experienței privind reintegrarea pasica a teritoriilor ocupate temporar.

Experiența croaților

În 1991, cu încurajarea si sprirjinul financiar al guvernului federal de la Belgrad, în Croatia a fost creata Republica Sârbă Krajina (RSK). A urmat o perioada de persecutii a minoritații croate, circa 180.000 dintre ei fiind obligați să-și părăsească locuințele. În 1995, guvernul croat a declanșat opertiunea Oluja, cu scopul de a prelua controlul asupra teritoriului RSK. În timpul razboiului s-au comis crime de război și epurare etnică, ceea ce a dus la refugierea a 200.000 de sârbi. Din acel moment, cea mai mare parte din teritoriul RSK, inclusiv principalul oraș, Knin, a fost controlat de forțele croate. Un rest de autonomie a continuat să existe sub forma Slavoniei Orientale, intrată sub administrația speciala a ONU până la reintegrarea sa pașnică în Croația, în 1998.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Moscova – îngrijorată de propunerea făcută Ucrainei de către guvernul croat

  1. bogdan spune:

    MAE Porcesc ar trebui sa inteleaga prin sintagma „teritoriu ocupat” si Crimeea nu doar Donetk si Lugansk ! Adevarul e unul singur chiar daca grohaitorii incerca sa-l vada diferit de Lumea Libera si Civilizata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top