Compania rusă Gazprom a refuzat schema de restructurare a datoriei de 6,5 miliarde de dolari propusă de autoritățile de la Chișinău și care presupune transferarea celei mai mari părți a acestei datorii pe seama administrației de la Tiraspol, cea care, de fapt, nu plătește, scrie luni cotidianul rus Kommersant.

Experți citați de publicația de la Moscova spun că Rusia n-ar mai spera să recupereze acești bani și ar vrea să mențină, prin intermediul lor, o pârghie de influență asupra Chișinăului, scrie Agerpres.ro.

Partea leului, de 5,8 miliarde de dolari din datoria pentru gaze, îi revine de fapt regiunii transnistrene, unde gazele sunt livrate practic gratuit, de la sfârșitul anului 1992. Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, datoria este înregistrată pe numele societății ruso-moldovenești MoldovaGaz, care livrează gaze și pe malul stâng, și pe cel drept al Nistrului, notează Kommersant.

Publicația amintește că la mijlocul lunii ianuarie președintele Igor Dodon a făcut o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și cu șeful Gazprom, Aleksei Miller. Dodon a susținut ca datoriile regiunii transnistrene la gaz să fie asumate de Republica Moldova. „Avem anumite idei cum să ieșim din această situație. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 de milioane de dolari, iar din stânga Nistrului de circa șase miliarde de dolari. Trebuie să înțelegem că toată această datorie — de peste 6,5 miliarde de dolari — este datoria totală a Moldovei”, a declarat Igor Dodon la Moscova.

Săptămâna trecută, în cadrul unor negocieri pe care le-a avut cu adjunctul președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom, Valeri Golubev, premierul moldovean Pavel Filip a făcut o schemă de restructurare a datoriei pentru gazele rusești. Conform propunerilor sale, Republica Moldova ar fi gata să achite o parte din datoria sa prin intermediul unor active ce ar fi transmise MoldovaGaz, iar datoria transnistrenilor ar urma să fie transferată întâi pe seama întreprinderii Tiraspoltransgaz, iar apoi pe seama administrației de la Tiraspol.

Vineri, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu liderul regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoseslski, Valeri Golubev a declarat că Gazprom nu va modifica schema livrărilor de gaze în Transnistria, prin urmare nici pe cea de calcul a datoriei.

MoldovaGaz și Tiraspoltransgaz asigură tranzitul a 18,5 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Balcani. În Republica Moldova sunt livrate 3 miliarde de metri cubi, iar la sfârșitul lui 2016 Gazprom și MoldovaGaz au prelungit contractul de tranzit și livrare a gazelor până la sfârșitul lui 2019, a precizat el.

Potrivit lui Veaceslav Mișcenko, de la Argus Media, din punct de vedere economic problema acestei datorii nu are soluție, deoarece economia regiunii transnistrene este prea mică pentru a putea asigura recuperarea acesteia, așadar rezolvarea se află în plan politic.

Datoria imensă chiar și din perspectiva Gazprom poate fi folosită de Rusia pentru a reîntoarce în sfera sa de influență Republica Moldova, care în ultima vreme, pe fundalul evenimentelor din Ucraina, s-a reorientat pe calea integrării europene. În opinia expertului, Gazprom va încerca să recupereze o parte din bani, însă în final va trebui să renunțe la cea mai mare parte.

Totodată, potrivit lui Veaceslav Mișcenko, modalitățile de soluționare a acestei probleme alese de Moscova vor depinde de politica autorităților moldovene.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Moscova nu renunță la pârghia de influență asupra Chișinăului – datoria Transnistriei pentru gaze

 1. Catun spune:

  Pe scurt, rusnacul catre roman: daca nu ma iubesti te costa 6,5 miliarde de dolari.

 2. rsumy spune:

  Ăștia din Transnistria se dau independenți, dar vor să le plătească alții facturile…

  La fel se întâmplă și în Donbas.
  „Gazprom continuă să livreze gaze în Donbas și trimite factura la Kiev”
  http://www.paginaderusia.ro/gazprom-continua-sa-livreze-gaze-in-donbas-si-trimite-factura-la-kiev/
  🙂

 3. bogdan spune:

  Firea-ti ai dracului de porci ! Spurcata natie si inapoiata de godaci ! Meritati o Nucleara imensa sa va dispara rasa spurcata de porci !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top