Autoritățile ruse au acordat statut de refugiat pentru cetățeanul muntenegrean Ananias Nikic, care este suspectat de implicare în tentativa de lovitură de stat în patria sa, în timpul alegerilor parlamentare din octombrie 2016.

Moscova refuză să îl extrădeze pe Nikic autoritatilor din Podgorica, potrivit postului RTCG, care citeaza Ministerul local al Justiției.

„O scrisoare a Procurorului General al Federației Ruse din data de 9 octombrie ne informează că lui Ananias Nikic, pe numele caruia s-a trimis o cerere de extrădare din 6 aprilie 2017, i-a fost acordat statutul de refugiat, din care cauza cererea de extradare nu poate fi pusa in aplicare“, – citează canalul de televiziune răspunsul ministerului.

Nikic a fost traducătorul oficial al blocului de opoziție muntenegrean „Frontul Democrat”. Liderii acestei miscari politice sunt arestati si judecati în dosarul tentativei de lovitură de stat în Muntenegru. Potrivit investigației, Nikic se ocupa de recrutarea cetățenilor, inclusiv străini, pentru serviciile de informații rusești.

După eșecul puciului, Nikic a fugit din Muntenegru. În februarie 2017, el a fost dat în urmarire internationala, iar la 2 aprilie a fost reținut în Rusia, în regiunea Rostov. În data de 16 mai, Biroul  Procurorului General al Federației Ruse a anunțat în mod oficial că a demarat procedura de extradare.

Puciul din Muntenegru trebuia sa aiba loc la 16 octombrie 2016 – ziua votării la alegerile parlamentare din Muntenegru. În acea zi, autoritățile au anuntat arestarea grupului de complotiști care se presupune că a pregătit o serie de atacuri și acte de terorism. Obiectivul conspiratorilor a fost ocuparea parlamentului și asasinarea premierului Milo Djukanovic.

De asemenea, planul prevedea anunțarea victoriei in alegeri a unuia dintre partidele de opoziție, care au preluat puterea în țară cu scopul schimbarii cursului politicii externe a Muntenegrului –  refuzul aderarii la NATO și adoptarea cursului de apropiere de Moscova.

Sub suspiciunea de pregătire a loviturii de stat au fost reținuți mai mult de 20 de oameni, majoritatea cetățeni din Serbia. Doi ruși – Eduard Șirokov (Șișmakov) și Vladimir Popov – acuzati ca au initiat si condus operatiunea, au fost dati in urmarire internațională. Se presupune că după eșecul loviturii de stat ei s-au întors în Rusia.

Procesul conspiratorilor a început în septembrie. Acuzațiile au fost aduse împotriva a 14 suspecți. Procesul lui Nikic este judecat separat.

În ceea ce-i priveste pe Șirokov și Popov, procesul lor va avea loc în absență inculpatilor. Principalul martor al acuzării este naționalistul sârb Alexander „Sasha“ Stevan Sinđelić.

Autoritățile ruse au negat în mod repetat implicarea în evenimentele din Muntenegru.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Moscova refuză extrădarea unui cetățean muntenegrean inculpat pentru tentativă de lovitură de stat

  1. bogdan spune:

    Pai cum sa-l extradeze cand este unealta porcilor kremlinezi ! Puciul a fost organizat din cocina kremlin asta stie si Grivei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top