Statele occidentale au prezentat marţi un proiect de rezoluţie vizând întărirea prerogativelor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), astfel încât aceasta să-i poată identifica pe responsabililor atacurilor chimice, iniţiativă ce riscă să provoace o confruntare cu Rusia, care se opune propunerii, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Reuniunea OPCW s-a deschis marţi la Haga, în contextul în care inspectorii organizaţiei urmează să prezinte în curând un raport îndelung aşteptat cu privire la presupusul atac cu gaz sarin şi cu clorină, la Douma, în apropiere de Damasc, la data de 7 aprilie.

‘Dorim să întărim organizaţia responsabilă cu supervizarea interzicerii armelor chimice. Vrem să permitem ca OPCW să identifice responsabilii atacurilor chimice’, a indicat delegaţia britanică, pe Twitter.

Fapt mai puţin obişnuit, sesiunea specială a celui mai înalt organism politic al OPCW a fost cerută de Marea Britanie, reprezentată cu această ocazie de ministrul de externe Boris Johnson.

Britanicii au luat această iniţiativă la câteva săptămâni după otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, atac chimic atribuit de Londra Rusiei.

Recurgerea recentă la gaze toxice în conflictele din Irak şi Siria, precum şi la agenţi neurotoxici la Salisbury şi la Kuala Lumpur (împotriva fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un) suscită o îngrijorare tot mai mare, cu atât mai mult cu cât lipsesc mijloacele de a-i pedepsi pe vinovaţi.

‘Responsabilii trebuie să fie pedepsiţi pe baza unor probe autentice şi puternice’, a declarat preşedintele sesiunii, marocanul Abdelouahab Bellouki, în deschiderea dezbaterilor.

Rusia a criticat organizarea reuniunii, şeful delegaţiei sale, Gheorghi Kalamanov, anunţând că Moscova se opune proiectului britanic şi va prezenta o propunere distinctă, a relatat agenţia RIA Novosti.

‘Considerăm că puterile pe care Marea Britanie vrea să le acorde OPCW aparţin Consiliului de Securitate al ONU, care este singurul organ ce are dreptul de a lua astfel de decizii’, a indicat el.

În schimb, ţări precum Franţa şi SUA consideră că a venit timpul ca rolul OPCW să evolueze, pentru a se adapta provocărilor secolului al XXI-lea.

Discuţiile de Haga, care marţi sunt publice, vor avea loc cu uşile închise miercuri şi vor continua probabil până joi pentru un vot cheie asupra proiectului de rezoluţie britanic.

Pentru a fi adoptat, acesta trebuie să întrunească o majoritate de două treimi. În jur de 153 din cele 193 de state membre ale OPCW şi-au exprimat intenţia de a participa la reuniune.

Potrivit unor surse, Moscova acţionează în culise pentru a-şi atrage susţinere.

Rusia şi-a exercitat anul trecut, în Consiliul de Securitate al ONU, dreptul de veto pentru a pune capăt mandatului misiunii de anchetă comune ONU-OPCW, Joint Investigative Mechanism (JIM), în Siria.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Moscova se opune la ONU întăririi prerogativelor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

  1. bogdan spune:

    Este normal ca cel mai mare stat terorist din lume sa se opuna ! Ei lanseaza arme chimice la greu in special in Siria ! Ospiciul Lumea rusa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top