rahmaninovMinistrul Culturii, Vladimir Medinski a propus recent repatrierea rămășițelor compozitorului Serghei Rahmaninov în Rusia.

Marele compozitor a emigrat din Rusia în Occident imediat după Revoluția din Octombrie, a trăit în anii 1930 în vila sa „Senar” din Elveția, iar cu putin timp înainte de moartea sa a primit cetățenie americana.

Intenția sa Medinski a explicat-o prin pericolul ca, în curând, Rahmaninov sa nu mai fie perceput ca un compozitor rus.

„Daca te uiti la surse americane, vei vedea că Serghei Rahmaninov este marele compozitor american de origine rusă. Americanii cu aroganta privatizeaza numele lui Rahmaninov, asa cum au facut și cu numele a sute de rusi, pe care soarta i-a purtat după revoluție în străinătate,” – a declarat Medinski, citat de Neue Zürcher Zeitung.

Rahmaninov este o țintă ideală pentru Ministerul rus al Culturii, mai ales ca compozitorul a subliniat în mod calr originea operei sale.

„Sunt compozitor rus, și patria mea a lăsat o amprenta asupra mea, asupra opiniilor mele. Muzica mea este expresia caracterului meu și prin urmare este o muzica rusă”, – a spus compozitorul.

Imediat după emigrarea sa, Rahmaninov, un descendent al unei familii nobile, a criticat regimul sovietic, dar în timpul celui de-al Doilea război mondial l-a sprijinit pe Stalin, transferand incasarile din concertele sale Armatei Roșii. Înainte de moartea sa Rahmaninov a planificat să scrie „Simfonia Stalingradului”, se mai spune în articolul Neue Zürcher Zeitung.

Începând din 2013, Kremlinul încearcă să cumpere vila „Senar” și arhiva personală a compozitorului. „Fundația Rahmaninov” sprijină participarea financiară a guvernului rus, care are ca scop crearea unui centru cultural Rahmaninov. Directorul său artistic, pianistul Denis Maţuev sprijina întoarcerea ramasitelor lui Rahmaninov în Rusia, dar a menționat necesitatea de a lua în considerare poziția religioasă și opinia familiei. Moștenitorii americani ai lui Rahmaninov se opun exhumarii.

În general,  ofensiva „Rahmaninov” a Kremlinului este parte a unei politici culturale noi a Rusiei . „Ea se bazează pe ideologia „lumii ruse” și este destinata nu numai popularizarii culturii ruse în lume, dar, de asemenea, protecției „compatrioților” în afara granițelor ruse. Încercarea de a recupera rămășițele morților ruși subliniază dreptul Kremlinului la o cota din gloria lor”, sustine publicatia.

De  fapt, apelul lui Medinski continuă cultul URSS al rămășițelor trupesti din era sovietica târzie. Când, în 1984, de la Paris la Moscova au fost transportate rămășițele cantaretului Fiodor Şaliapin, acest lucru a provocat revolta lui Mstislav Rostropovici, care a scris un articol furios despre „plimbarea cadavrelor”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Moscova şi Marele Război pentru Apărarea Morţilor Ruşi

  1. TROL SOROSIAN spune:

    what?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top