Publicația rusa Kommersant a făcut cunoștință cu programul de integrare economică dintre Rusia și Belarus, care prevede uniunea parțială a celor două sisteme economice începand cu ianuarie 2021.

Planul prevede crearea unui Cod fiscal unificat, precum și regim unic de comerț exterior, Cod civil unic, unificarea sistemelor de carte funciara și asigurari sociale, supraveghere bancară comună, regulator unificat al piețelor petrolului, gazelor și electricității și reglementarea armonizată a industriilor. Acest grad de integrare sugerează că la nivelul economiilor vorbim despre crearea unei confederatii statale.

Astfel, la 6 septembrie, premierii rus și belarus, Dmitri Medvedev și Serghei Rumas, au convenit asupra prevederilor „Programului de acțiune al Belarusului și Federației Ruse pentru punerea în aplicare a dispozițiilor tratatului de instituire a statului Unional”. Negocierile propriu-zise se desfășoară începând cu primăvara anului 2019, iar președintele Belarusului Alexander Lukasenko a explicat în repetate rânduri că aceștia sunt pași destul de serioși pentru cele două state.

Proiectul prevede transformari destul de radicale. Ele vor duce la o integrare economică parțială similară cu cea a unui stat confederal sau chiar federal și o absorbție a economiei Belarusului de către economia rusă.

Planul prevede că, până la 1 aprilie 2021, în statul Uniunal Rusia și Belarus sa fie adoptat un Cod fiscal unificat, care probabil va intra in vigoare din 2022. Documentul nu spune nimic despre soarta bugetului „unic” al statului UniOnal, dar spune ca cele doua vor derula o singură politică vamală și energetică, vor crea un „regulator unic” pentru piețele de gaze, petrol, produse petroliere și electricitate.

Documentul nu prevede unificarea bancilor centrale, însă afirma ca acestea și ministerele de finanțe se vor pune de acord asupra armonizării politicilor macroeconomice, unificării controalelor valutare, unificării sistemelor de plăți și, cel puțin în parte, a unui regim unificat de protecție a investițiilor. Tot din 2021, Banca Centrală a Rusiei și Banca Națională a Belarusului vor trebui să cooperze în cadrul unui acord interstatal privind principiile comune ale supravegherii bancare și financiare. În cele din urmă, părțile au convenit asupra unor principii comune pentru „măsuri economice speciale”: care în Federația Rusă sunt denumite mai des ”contra-sancțiuni”.

În plus, până la 1 noiembrie 2019, ministerele economiei din Rusia și Belarus ar trebui să creeze o „foaie de parcurs” care să integreze reglementările în sectoarele industriei. Se presupune că se vor „armoniza” reglementarile în sectoarele de combustibili și energie, „politica industrială”, reglementarea de stat a piețelor agricole, comerțului, transportul și comunicațiile, politica antitrust și regimul de protecție a consumatorilor.

De asemenea, până în 2021 este de așteptat crearea unui sistem de acces reciproc la achizițiile publice, un sistem unificat de carte funciara și unificarea legislației economice, care poate fi înțeles ca unificarea Codurilor Civile. Da asemenea, din ianuarie 2022, cele două state intenționează să continue „politica coordonată” pe piața muncii și în domeniul protecției sociale, dar în ultimul caz, se promite doar „aproximarea nivelului” garanțiilor sociale și, în viitor, „egalitatea în drepturi” a cetățenilor celor două țări.

Planul integrarii nu spune nimic despre secoarele de apărare, securitatea statului, instanțele judecătorești, aplicarea legii și Ministerul Afacerilor Interne, educația, sănătatea, știința și guvernu. Cel puțin până în 2022, este greu de prezis cand va avea loc unificarea reală a celor două țări – documentul tratează doar integrarea economică.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Moscova și Minsk au convenit asupra planului de uniune statală

 1. Ioan Savu spune:

  Ma adunatura de prosti lobotomizati …nu cumva voi ati fost MINCINOSII care „prevesteati” contrariul?
  Sa va fie rusine de 2 ori, odata ca sunteti prosti si a doua oara ca mintiti de ingheata apele in plina vara

  • Clau spune:

   ivan sclavu, daca incercati sa le luati independenta celor din Belarus ii impingeti sa adere la Uniunea Europeana si NATO… ia mai cantariti un pic realitatea, chiar credeti ca mai sunt idioti asa multi in Belarus incat sa aveti majoritate pentru a valida aceasta absorbtie? N-o sa va pice cam greu la stomac? Adica voi cei obisnuiti cu fiertura de sfecla furajera si alcool din paducel n-o sa faceti indigestie daca muscati din Europa?

  • bogdan spune:

   Ivan Sclavu ! Nume predestinat…

 2. bogdan spune:

  Ultimii idioti ramasi din fostul URSS…

  • Ioan Savu spune:

   „Ultimii idioti” din fostul URSS vi se caca voua ultimilor prosti direct pe frunte e la mare inaltime, pentru ca voi sunteti atat de prosti incat ati ramas fara tara si de prosti ce sunteti …sunteti astazi ocupati de trupele fasciste ale noilor hitleristi de peste ocean …si asta va va aducea PIEIREA!
   Asta in timp ce Belarus a inteles porcaria geo-politica in care voi, ca ultimii prosti, ati fost atrasi in capcana, si iata ca Belarus se orienteaza CORECT si in cel mai pur spirit european…asta in timp ce pe voi va astapta PIEREA!

   • profesoru spune:

    De unde apar acesti gogomani rusnaci?Bah labarilor,nici o gasca nu pune botu la labarelile voastre comuniste fumate de 50 de ani.Puneti bah mana la munca,ce caini a-ti fost si ce javre a-ti ajuns!

    • bogdan spune:

     Ivan Sclavu alias Maciuca alias mama omida etc este unul din putinele gunoaie transnistrene platite sa incerce si ei marea cu degetul propagandistic printre Romani ! Doar ca Romania si Romanii suntem cel mai refractar popor European la influentele venite din Cocina kremlin ! Combat aceste gunoaie de peste 5 ani aici si le simt de la o posta duhoarea de lume rusa… Nimeni nu este mai anti-godak(rus) in Europa decat Romanul ! Asta stiu si ei si de aceea platesc doar trolli sh ce se multumesc cu putine ruble…doar sa existe si ei in peisaj !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top