Disputele teritoriale dintre istoricii din Europa a fost reluate cu o vigoare reînnoită după ce Rusia a anexat Crimeea. Recent, Lituania a reamintit Rusiei că acordul care a conferit Rusiei dreptul de administrare al regiunii Kaliningrad de la Marea Baltica a expirat şi ca aceasta zona ar trebui sa fie retrocedata proprietarului de drept – Germania. Kaliningrad a intrat in „administrarea” URSS pe o perioada de 50 de ani in baza Acordul de la Potsdam, semnat în 1945.
Ca răspuns, Federația Rusă a reamintit despre „Acordul privind transferul Republicii Lituania a orașul Vilno (Vilnius) şi a regiunii Vilno, scrie IA Regnum.
Un cercetator al Centrului de Cercetare pentru Europa de Est (TSIVE) Laurynas Kaschyunas a declart ca „perioadă de 50 de ani a expirat de mult, mai ales ca exista un motiv serios pentru a ridica problema„. Potrivit lui Kaschyunas, decizia cu privire la statutul regiunii Karaliaučius (denumirea lituaniana a orasului Königsberg, capitala Prusiei Orientale) ar trebui sa fie luata de semnatarii acordului – Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Potrivit expertului, temeiuri juridice și politice pentru o astfel de decizie exista.
„Salutând abordarea revizionistă a tratatelor, propunem sa mergem mai departe și sa revizuim inclusiv „Acordul privind transferul catre Republica Lituania și a orașul Vilno (Vilnius)„, – a declarat, la rândul său, Serghei Artyomenko, istoric rus.
Potrivit lui, acest acord este nu doar „criminal și nedrept (ca si regimul lui Stalin), dar nici nu corespunde realităților de astăzi.” „În cazul denunțarii acestui acord, propunem ca Lituania sa retrocedeze acest teritoriu Poloniei, iar daca aceasta tara refuza, se poate infiinta un protectorat al statului polonez care sa se numeasca „Lituania de Mijloc„, cu capitala la Vilnius” , adauga istoricul rus.
Mai mult decât atât, Vilniusul ar putea fi chiar administrat de Belarus. „În caz de refuz al Poloniei, ar fi oportun ca Vilniusul sa fie alipit Belarus, un popor fratesc polonezilor, așa cum se intenționa, de altfel, sa se faca în 1939, dacă nu decidea Stalin sa ofere acest oraș lituanienilor, in semn de favoare specială” -conchide Artyomenko .
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.