Cu un an în urmă, Forțele Aeriene ale Turciei au doborât un avion rusesc Su-24, care a incalcat spatiul aerian turcesc la granița cu Siria. Incidentul a provocat o reacție dura la Kremlin și apoi în întreaga Rusia, dar a durat puțin. DW ne reamintește cum s-a schimbat retorica rusa fata de Turcia de la ”prieten drag”, la ”tradator care a înfipt cuțitul în spate” și apoi din nou ”prieten drag”.
Vizita lui Vladimir Jirinovski în Turcia în aceste zile este ca un punct zdravăn in micul conflict dintre Rusia și Turcia. Liderul radicalilor de dreapta din Duma de Stat se afla intr-o vizita la Ankara începand de marți, 22 noiembrie – la invitația părții turcești. La o întâlnire cu primarul capitalei turce Jirinovski a lăudat apropierea dintre cele două țări și l-a asigurat că în curând „toate plajele din Turcia vor fi pline de turiști ruși”.
Să ne amintim ca cu un an in urma Jirinovski spunea despre Turcia ca este „inamicul numărul unu” al Rusiei, și chiar a amenințat că Rusia va arunca o bombă nucleară în apropiere de Istanbul. „Turcia a urât dintotdeauna Rusia”, – a motivat Jirinovski ”tratamentul nuclear” ce ar trebui administrat Turciei.
Anul trecut, retorica Kremlinului de dupa doborârea bombardierului rusesc de catre turci a suferit un viraj brusc, rotindu-se cu 180 de grade de doua ori. Din prieteni, aproape parteneri strategici, Rusia si Turcia au ajuns inamici pe viata si pe moarte. Declarațiile cele mai dure au fost făcute în primele săptămâni după incident.
„Cuțit în spate” și acuzațiile de complicitate cu ISIS
Președintele Vladimir Putin a reacționat chiar în prima zi. El a numit incidentul „o lovitură, aplicata pe la spate de complicii teroriștilor”. „Ei ce, vor sa puna NATO in serviciul ISIS?” – a întrebat șeful Kremlinului, făcând aluzie la apartenenta Turciei la Alianță.
Putin a vorbit ca și cum totul era o surpriza neplacuta, deși Ankara a protestat în mod repetat împotriva încălcării spațiului său aerian de către aeronave militare rusești și a avertizat ca le va doborî. Președintele rus a promis că incidentul va avea „consecințe grave” pentru relațiile ruso-turce.
Și s-a ținut de cuvânt. Rusia, printre altele, a abolit regimul de vize cu Turcia, a limitat importuirle de fructe, a impus condiții de muncă imposibile pentru companiile turcești pe teritoriu rusesc, a oprit servicii aeriene charter și de fapt, a blocat fluxul celor un milion de turiști ruși. În cele din urmă, a înghetat proiectele majore energetice – construcția conductei de gaz „Turkish Stream” și o CEN „Akkuyu.”
La câteva zile după incident, Putin a continuat să acuze Turcia de complicitate și instigare la terorism. „Din locurile de producție a petrolului, controlate de ISIS și alte organizații teroriste, acest țiței într-o cantitate mare, la scară industrială, este furnizată în Turcia”, – a declarat președintele rus pe 30 noiembrie, la Paris, unde a participat la conferința ONU privind schimbările climatice.
Șeful Kremlinului a sugerat că aceasta a fost cauza atacurilor turcești asupra avioanelor rusești, spunând că Moscova ar fi încurcat aceasta ”activitate ilegala”. Pe 2 decembrie subiectul a fost preluat de Ministerului Apărării din Rusia. Adjunctul ministrului apararaii, Anatoli Antonov, la o conferință de presă la Moscova a acuzat conducerea supremă a Turciei și pe președintele Recep Tayyip Erdogan de ”implicare în extracția ilegală și transportul petrolului sirian și irakian”, iar un reprezentant al Statului Major General al armatei ruse a arătat imagini de satelit cu presupuse cisterne petroliere.
Mesaj către Erdogan
Câteva zile mai târziu, pe 3 decembrie, vorbind în fata Adunarii Federale (Senat), Vladimir Putin a făcut câteva afirmații mai dure: „Nu vom uita complicitatea cu teroriștii. Întotdeauna am considerat si vom considera că trădarea este cel mai urat și rușinos lucru”.
Sintagma cea mai jignitoare la adresa lui Erdogan a fost insa cea in care Putin a spus ca, „aparent, Allah a hotărât să pedepsească clica conducătoare din Turcia, lipsind-o de intelect și rațiune”. Rostind aceste cuvinte, toti cei prezenti in sala s-au ridicat pentru aplauze.
Despre faptul că Turcia a adus scuze oficiale Moscova a devenit cunoscut pe 27 iunie. Moscova, a declarat că Putin a primit o scrisoare de la Erdogan, în care președintele turc a cerut scuze pentru aeronava doborata și moartea pilotului. Din acel moment, între Ankara și Moscova a început o încălzire rapidă a relațiilor sau, așa cum a spus Putin, politica de „restaurare la scară largă a cooperarii”.
Două zile mai târziu, el l-a telefonat pe Erdogan și cei doi lideri au vorbit direct după aproape șapte luni de tăcere. Președintele rus a ordonat guvernului „să înceapă procesul de normalizare a relațiilor economice și comerciale cu Turcia”. Atunci când, pe 16 iulie, în Turcia a avut loc o tentativa de lovitură de stat, Putin l-a sunat chiar a doua zi pe Erdogan pentru a-i exprima sprijinul.
Prima întâlnire personală între cei doi lideri a avut loc la 9 august, în orașul natal al președintelui rus – Sankt-Petersburg. „Aș dori să spun că da, într-adevăr, am trecut printr-un moment foarte dificil în relațiile noastre bilaterale – a declarat Putin. – Dar am dori cu totii foarte mult – și credem că acest lucru îl doresc și prietenii noștri turci – sa depășim aceste dificultăți în interesul cetățeni turci și ruși”.
Și uite așa am ajuns și la sistemele de apărare aeriană
După Sankt-Petersburg, Putin și Erdogan s-au întâlnit de două ori – la începutul lunii septembrie, în cadrul summit-ului „G20” din China și apoi pe 10 octombrie la Istanbul, unde Putin a venit la Congresul Energiei. La trei luni după ”scrisoarea cu scuze” a lui Erdogan, relațiile de afaceri ruso-turce erau reansate dezghețate.
Chair din timpul verii turistii rusi au început sa se intoarca în stațiunile turcești. La Istanbul a fost semnat acordul „Turkish Stream” – pentru două conducte de gaz, din care una pentru turci, iar celălalta – pentru consumatorii europeni și au fost reluate negocierile privind construcția viitoarei centrale nucleare „Akkuyu”.
Se pare ca nici militarii rusi nu țin ranchiuna împotriva Turciei. Reprezentanții Statului Major General rus au vizitat Turcia și la randul lor au invitat colegii turci la Moscova. In plus, Rusia oferă Turciei, țara membra NATO, diverse arme, în special, sistemele de apărare aeriană. Despre acuzațiile aduse conducerii turce în ceea ce priveste sprijinirea terorismului, Vladimir Putin se pare ca nu-si mai aminteste.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Nimic nou . Dupa WW I avand amandoi Antanta drept inamic Lenin si Kemal Pasa au avut relatii foarte bune . Din pacate Husein ben Ali a crezut minciunile englezesti in locul informatilor primite de la bolsevici despre impartirea teritorilor unde I se promisese infintarea unui regat arab atunci cand a inceput revolta contra sultanului.
Sa nu ne inselam ! Ambii indivizi pozeaza in exterior in democrati dar ambii sunt de fapt niste dictatori ! Lumea libera stie asta dar trebuie sa se poarte cu manusi cu nebunii dintr-o multime de motive ! In fapt ambii au un nivel de nebunie in care se cred semizei providentiali si implica si propria populatie fara experienta democratica reala in spirala nebuniei lor !
asa-i politica ,cea mai mare curva . toti politicienii procedeaza la fel