Nadejda PetrovaUn procent de 28% dintre rușii intervievați de centrul sociologic „Levadacred critica guvernului în timpul unui sondaj sociologic le-ar putea aduce probleme.

Bănuiesc ca aceasta destainuire a necesitat mare curaj din partea celor intervievati, sau au avut convingerea autoritățile vor considera inacceptabila opinia ca a le critica este periculos. Sau spera ca sociologii care au realizat acest sondaj, nu vor arata autorităților studiul realizat. Exclud complet posibilitatea unor eventuale persecuții doar 17% dintre rusi.

Desigur, aceste date sunt interpretate intr-o cheie optimista: sociologii cred că sunt mintiti in ochi de nu mai mult de 5% dintre respondenți. Totusi, este dificil de explicat de ce oamenii care aparent sunt de acord cu politicile președintelui Vladimir Putin, în același timp afirma ca le este „frică sau incomod” sa vorbeasca despre aceste politici.

Rușii au dezvoltat un obicei persistent de a alege comportamentul social aprobat, cel puțin până în cazul în care nu le sunt afectate interesele  personale. De aceea, în probleme care nu afectează interesele personale ale cetățeanului, acesta nu ezita să împrumute punctul de vedere auzit la televizor un urmas demn al presei sovietice. Exista chiar o opinie larg raspandita printre sociologi sondajele din Rusia nu măsoară opinia rușilor, și eficiența emisiunilor de știri de la televiziunile de stat.

Cetățenii din țările cu grad înalt de încredere în guvern sunt mult mai dispuși să plătească impozite. Dar numai în Rusia și intr-o serie de ţări est-europene cele doua componenete nu concid.

În martie 2014, 27% din respondenții Levada Centerau fost de acord cu evaziunea fiscala personala. Potrivit Centrului de monitorizare social-politica RANHiGS, evaziunea fiscala personala devine tot mai populara (10% în 2013, fata de 2% în 2001), iar 45,6% au o atitudine pozitivă față de faptul cetățenii ofera servicii la negru.

majoritateaToate acestea sunt semne ale unei clare neîncrederi fata de guvernare. Însă atunci când guvernul consideră sociologia o activitate politica, iar populația o vede ca pe un fel de urmarire, aflarea adevaratei opinii publice se poate face doar indirect, pe seama unor astfel de indicatoare.

Nadejda Petrova este editorialist al revistei Denygi (Money) al ziarului Kommersant.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top