Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, va depune o cerere de aducere în fața justiției, reținere și arestare a deputatului Nadejda Savcenko, fost pilot si ”erou de razboi” în Donbas.

Declarația a fost facuta de procuror de la tribuna parlamentului de la Kiev astazi, 15 martie.

Potrivit procurorului general, Savcenko ar fi planificat personal un atac asupra Radei Supreme.

„Anchetatorii au dovezi incontestabile că Nadejda Savcenko personal a planificat, recrutat și a dat instrucțiuni cu privire la modul efectuarii unui act terorist în parlament”, a declarat Luțenko. El a precizat ca planul prevedea folosirea în interiorul Radei de grenade de infanterie, aruncatoare de grenade, iar supravietuitorii sa fie impuscati cu arme automate.

„De aceea, astăzi, în calitate de procuror general, depun la Rada Suprema cererea de începere a urmăririi penale, reținere și arestare a deputatului Savcenko,“ – a adăugat el.

În plus, procurorul a cerut deputaților să sprijine proiectul de lege, aflat de mult timp în dezbaterea Parlamentului, potrivit carora dupa depunerea cererii de ridicare a imunitatii parlamentare, deputatilor vizati sa le fie reținute pașapoartele diplomatice. ”Pentru ca invinuitii sa nu plece din Ucraina, ca să răspunda în fața legii”, a declarat Luțenko.

În același timp, răspunzând la remarca deputatului ”Oppoblok” Igor Șurma, el a spus că nu se dezice de faptul ca in trecut a sustinut-o pe Savcenko, în timp ce ea se afla in captivitate in Rusia, și a menționat că va proteja orice persoană ucraineana din închisorile din Moscova – „chiar și pe Nadeja Savcenko“.

„Dar orice ostatic eliberat, chiar și un erou decorat, trebuie să respecte legea”, – a spus Luțenko.

Anterior, deputatul Savcenko a fost invitata la audieri la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în dosarul lui Vladimir Ruban, care a fost reținut cu un arsenal de arme la linia de demarcatie din Donbas in data de 8 martie.

La o conferinta de presa sustinuta în fața sediului SBU din Kiev, Savcenko a spus că în Ucraina „are loc un război al serviciilor speciale”.

De asemenea, deputatul a atins problema rasturnarii puterii in Ucraina.

„Acum, ucraineni, puneți-vă întrebarea: cine nu s-a gândit macar o data să distrugă această putere, să radă această putere, așa cum se facea apelul in “maidan”. Cine nu s-a gandit la mineze Bankovaya (Administrația Presedintelui) sau Rada Suprema?“, a declarat ea.

Deputatul a menționat că țara are nevoie de „o schimbare totală a sistemului politic”.

De asemenea, Savcenko a acuzat autoritățile existente că au provocat revoluții și o serie de crime împotriva cetățenilor ucraineni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to Nadia Savcenko acuzată de Procuratură că plănuia un atac terorist la Parlament

  1. rsumy spune:

    Asta e cu capu’, săraca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top