narîskinPreședintele Dumei de Stat, Serghei Narîșkin încearca sa justifice anexarea Crimeei de catre Rusia povestind despre cat de generoasa a fost tânăra putere sovietica în 1917 care a oferit independenta Finlandei.

Narîşkin a criticat aspru țările occidentale după ce autoritățile finlandeze au refuzat să-i permita accesul în ţară, în ciuda prezentarii de catre acesta a invitației de participare la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE (Narîşkin se afla pe lista neagra a persoanelor sanctionate de Occident).

Potrivit politicianului rus, tema Revoluției din Octombrie și independența Finlandei a fost discutata la o întâlnire cu membri ai parlamentului finlandez. „În cursul acestei discuții am facut o comparație: tânărul guvern sovietic, care a venit la putere prin mijloace ilegale în timpul Revoluției din Octombrie – o lovitură de stat – înțelegând și respectand dreptul popoarelor la autodeterminare, în înțelegerea dreptății istorice, a decis să acorde independența poporului din Finlanda”- a declarat președintele Dumei de Stat.

Deputatul afirma ca țările occidentale sunt nedrepte atunci cand nu vor sa recunoasca acordarea independenței Finlandei ca un precedent în cazul „eliberarii Crimeei” din Ucraina.

„Au trecut cel puțin 100 de ani, și membrii Uniunii Europene – țări care se considera state de drept, aproape un model de democrațiecare tot dau lecții de democrație, și în loc sa respecte dreptul persoanelor de a alege propriul destin, mai ales a locuitorilor din Crimeea – ruși, ucraineni, tătari din Crimeea, evrei, moldoveni (ultimele date, din 2001, arata ca in Crimeea locuiau peste 4.000 de moldocveni-n.r.) – cei care trăiesc în Crimeea, Sevastopol – aceste state au călcat în picioare acest drept in modul cel mai brutal”- şi-a exprimat nemultumirea Narîșkin.

De asemenea, președintele Dumei de Stat a deplâns faptul că țările occidentale nu recunosc rezultatele referendumului organizat în Crimeea. „Referendumul a fost, și rezultatul sau este destul de convingator. Dacă cineva nu recunoaște ziua si spune ca ziua este noapte, nu înseamnă că dupa asta ziua va deveni noapte, iar noaptea va straluci soarele” – a mai spus Narîșkin.

Finlanda a fost cucerita de Imperiul Rus de la Regatul Suediei in 1808. Autonomia Finlandei a fost întărita în mod activ dupa 1860. Dar, în 1899, Rusia Ţarista a inceput un amplu proces de rusificare în Finlanda, fapt care a sporit lupta provinciei pentru independență, pe care a obtinut-o in 1917, dupe revolutia bolsevica din Rusia.

Narîşkin uita sa mentioneze ca dupa recunoasterea independentei Finlandei, în aceeasi luna (decembrie), Rusia Sovietica a declansat un razboi impotriva Finlandei, proclamand un guvern revolutionar finlandez. In cele 108 zile ale razboiului civil au murit 35.000 de oameni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top