JF-17 ThunderIndustria de apărare chineza a fost mult timp în umbra celei rusesti. La începutul Războiului Rece și după sfârșitul acestuia, tehnologia rusa a pus bazele industriei de apărare din China. Dar, potrivit National Interest, chinezii au învatat o mulțime de lucruri de la rusi, iar în multe domenii i-au ajuns din urma – și posibil chiar în următorul deceniu sa depășeasca Rusia.

Lupta între Rusia și China pentru cota de piață se va desfasura in cinci domenii principale, sugereaza publicația.

Avioane de luptă

Sukhoi T-50

PAK-FA

În primul rând este vorba despre avioane de vanatoare. Chinezescul J-31 va deveni al doilea avion de luptă stealth din a cincea generație, care va ajunge pe piața internațională. Potrivit rapoartelor, acesta va semana mai mult cu americanul F-35, decât cu rusescul PAK-FA.

Pe de altă parte, JF-17 Thunder (cunoscut sub numele de FC-1 Xialong) – un proiect chino-pakistanez bazat pe MiG-21 – a fost un mare succes comercial anul trecut.

Familia avioanelor de luptă „Suhoi”, cunoscute sub numele Flanker in limbaj NATO, aduce Rusiei profituri uriașe – fiind vandut unui sir de cumpărători din Asia de Sud-Est. Dar ritmul exporturilor a încetinit în alte domenii, în special din cauza problemelor de calitate a aeronavelor MiG-29.

Cu excepția PAK-FA (proiect indo-rus), Rusia nu are in plan nimic remarcabil, iar problemele la cel mai înalt nivel între India și Rusia ar trebui să-i alerteze pe cumparatori.

Submarine

În ultimele luni, China a batut palma cu Thailanda și Pakistan in vederea construirii pentru acesti clienti de submarine diesel-electrice, facand astfel primul pas „pe piata internationala de submarine”. Principala victimă a succesului Chinei va fi cu siguranță Rusia, deoarece produce modele similare. Constructori rusi de submarine au manifestat demult temeri că transferul Chinei de submarine din clasa „Kilo” – în anii 1990-2000 – va aduce prejudicii strategice. Şi, se pare ca, exact acest lucru s-a întâmplat, scrie publicatia.Novorossiysk submarin

Comparativ cu alte sectoare navale din Rusia, construcția de submarine rămâne unul dintre cele mai viabile domenii. China, în schimb, în această privință are foarte puțină experiență. Avantajul pe care Rusia îl are în prezent va dispărea cu timpul, este convins analistul National Interest.

Tancuri

Proiectantii tancului rusesc „Armata” au transmis un mesaj clar că nu doresc ca acesta să fie exportat în China. Și nu fără motiv: China are o „atitudine libera” fata de proprietatea intelectuală rusă, din aceasta cauza au apărut, de exemplu, probleme cu vânzarea avioanelor Su-27. Dar, în cazul tancurilor, această împrejurare nu este o problemă, deoarece China dezvolta propriile masini blindate.

Analiștii chinezi (care cu greu pot fi considerati imparțiali), cred că tancurile produse si proiectate în China vor depăși „Armata”. Dar în cazul în care acestea vor fi mai mult sau mai puțin competitive cu omologul rus, Moscova va avea probleme serioase cu vânzarea noului tanc.tanc Armata

Pe de altă parte, Rusia a primit fericita vestea din India, unde guvernul a declarat închiderea proiectului noului tanc „Arjun”, care dureza de „mai multe decenii” si care a absorbit resurse imense și „nu a dus la crearea unei mașini bune”. Sunt putine sanse ca India sa cumpere tancuri chineze, prin urmare, Rusia are șansă sa castige o noua piață.

Rachete

Recent, presa a scris ca China va cumpara de la Moscova sisteme de rachete antiaeriene S-400. Există temeri că, în ciuda măsurilor de precauție, inginerii chinezi vor reusi sa pirateze o parte a sistemului si vor pune la punct propria productie si export. Dar mult mai probabil este ca Rusia e constienta de faptul că China a ajuns-o din urma în domeniul apărării antiaeriene, încât refuzul transferului ar fi lipsit de sens.

Şi China și Rusia au intensificat eforturile pentru a cuceri noi piete pentru sistemele de rachete antiaeriene. Rusia deja a prezentat planuri care prevad vanzari de rachete în Iran și Brazilia. Este posibil ca China sa nu fie capabila sa ducă la bun sfârșit proiectul de co-producție cu Turcia a sistemelor HQ-9, dar, totusi, acest fapt arată cât de mult au avansat chinezii dpdv tehnologic.S-300

În cazul în care nu va fi invinsa de exportatorii occidentali, Rusia ar putea avea succes în rândul clienților aflati la „periferia chineza”, în tari precum Vietnamul și Malaysia.

In general, insa, China și Rusia se lupta pentru aceiași clienți cu produse care au caracteristici similare.

„Piata rachetelor balistice s-a schimbat”. Pe vremuri, Uniunea Sovietică livra rachetele balistice cu rază scurtă unei game largi de clienți la nivel mondial. Dar, in ultimii ani, pe masura cresterii controlului proliferarii armelor și a noilor condiții politice, nivelul livrarilor s-a redus semnificativ.

La randul sau,  în ultimul deceniu, China a investit mult în dezvoltarea de rachete de croazieră. Avantajul Rusiei în fața chinezilor depinde din nou de „geografia strategica”: cei mai multi dintre clienți pot cumpara de la rusi pentru ca se tem de cresterea puterii Chinei în Asia de Sud-Est. Nici Beijingul probabil ca nu le va vinde rachete țărilor care apoi le vor indrepta in directia armatei chineze. Dar, în Africa și America Latină, China și Rusia sunt concurenți.

În concluzie, autorul amintește că Rusia a fost mult timp un avantaj asupra Chinei. În timpul Războiului Rece, furnizarea de arme a fost un mijloc de creștere a influenței politice, „dar acum totul depinde de bani”. Rusia are nevoie cu „disperare” de un sector viabil al exporturilor de arme pentru a menține baza sa industriala „agonizanta” și economia depasita si „complet dependenta” de resursele energetice.

Pe termen lung, „toate cărțile sunt la China”, iar Rusiei îi va fi tot mai greu să concureze în sectorul de apărare.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to National Interest: Moscova va plăti un preţ amar pentru transferul de tehnologie militară Chinei

  1. alfa spune:

    Rusia in prostia ei ne pune pe toti in pericol dar asa ii scris Rusia va pieri si China daca sta in calea vointei lui Dumnezeu(BUDA) nu poti schimba ce ii deja scris in CARTEA VIETII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top