japoniaUnul dintre motivele înfrângerii Germaniei în WWII a fost faptul că forțele sale au fost împărțite între doua fronturi: în est și în vest. După cum scrie autorul National Interest, URSS a reusit să-și concentreze toate forțele împotriva Germaniei datorita Pactului de Neutralitate semnat cu Japonia în 1941. Cu toate acestea, daca niponii ar fi atacat Uniunea Sovietică, războiul ar fi avut un curs mult diferit.

La mijlocul anului 1941, în Japonia existau două facțiuni rivale. Armata imperială pleda pentru „ofensiva în Nord” și a propus să fie atacata Rusia. Marina, dimpotrivă, a susținut „ofensiva în Sud” și a propus capturarea de la SUA și țările europene resirsele din Asia de Sud-Est. Ca urmare, în toamna anului 1941, când armata germană avansa spre Moscova, conducerea japoneza a luat decizia fatidica de a declara război țărilor occidentale. Daca Japonia ar fi ales „ofensiva în Nord”, rezultatul razboiului ar fi fost destul de incert.

Armata japoneza nu era la fel de mecanizata conform standardelor occidentale și chiar sovietice și era inferioara armatei rosii mai ales la capitolul tancuri. Logistica și întreținerea chiar și a unor trupe japoneze ușor echipate, care ar fi invadat adancul Siberiei, ar fi fost o sarcină foarte dificilă. Cu toate acestea, în 1941, armata japoneză era deja calita în luptele din războiul din China, caracterizata prin mobilitate ridicată, iar soldații japonezi luptau cu același fanatism ca și cei sovietici. Neavând lupte angajate cu americanii, flota imperială își putea concentra puterea de foc și sa trimita escadrila de elita de rază lungă pentru ocuparea orasului de importanță strategică Vladivostok. Pus sa aleaga între Moscova și Vladivostok, Stalin probabil ar fi preferat să apere Moscova, air armata japoneză putea ocupa Vladivostok și toata coasta siberiana fara prea mare efort.

Se crede că bătălia de la Moscova a fost punctul de cotitură al războiului, când, datorită transferului diviziilor din Siberia, Uniunea Sovietică a reusit să respinga armata germana. Este probabil ca armata sovietica ar fi respins trupele naziste și fara acest ajutor al trupelor din Siberia, dar invazia Japoniei s-ar fi manifestat în 1942, iar fara trupele proaspete aduse din Orientul Indeparatat rusesc, bătălia de la Stalingrad ar fi avut probabil alt deznodamant pentru Germania.

Revista scrie ca în conditiile războiului pe două fronturi, Stalin ar fi cedat Japoniei Siberia, în schimbul unui armistițiu. O pace separată ar fi fost posibila în această situație, și, ca urmare, războiul ruso-japonez ar fi deturnat resurse sovietice de pe frontul cu Germania și ar fi prelungit războiul din Europa.

„Dacă în 1941 Japonia declara război URSS, Estul ar putea deveni japonez”- conchide publicatia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

17 Responses to National Interest: Venind în ajutorul lui Hitler, Japonia putea ocupa toată Siberia

 1. Radu2I spune:

  Au fost doua razboaie mondiale si una din concluzii este ca rusii nu pot Fi civilizati.Au fost sunt si vor Fi oameni cu mentalitati de hoarde asiatice pusi pe jefuit, mintit,pradat,inselat etc si condusi de dezaxati.
  Imperiul vostru se apropie de colaps indiferent daca va place Sau nu, si probabil chinezii o sa adune mare parte din cioburi!

 2. Catun spune:

  Revenind la modul de a lucra in istorie cu „daca”. Asa sunt multe situatii cand ne-am putea imagina „ce-ar fi fost, daca ar fi fost altfel? daca s-ar fi speculat oportunitatea de la un moment dat?” Daca Stalin ar fi murit la nastere, daca s-ar fi facut popa si nu killerul popoarelor, daca Hitler ar fi murit in WWI sau daca s-ar fi reusit sa fie asasinat dintr-atatea incercari…
  Nu ajuta cu nimic asemenea scenarii despre trecut, ci din contra dauneaza prezentului si ancorarii in realitate. Realitatea a fost ca existat discutia ca Japonia sa atace URSS, dar n-a facut-o. Restul sunt speculatii,

 3. cozubas spune:

  Domnule Nicu, priveste cu mila la ce scrie marmelada umana de aici. Sunt bietii de ei postaci atlantisti pentru supravietuire si scriu bogdaprosti pentru firfireii cu care-i miluiesc proprietarii lor pentru inchinaciuni postacesti multiple in pozitia „capra cu râie”. Bietii prapaditii…!!! )))

  • Catun spune:

   Papusa, dirijatule, ranjitule, voua cand vi se termina textele oferite de KGB ori va blocati si nu mai aveti replica, ori incepeti sa injurati. Unde ai invatat sa „glumesti” asa? La Ospiciul Lumea Rusa?

 4. cozubas spune:

  Nicu,deosebit de precis,cu valoare de document comentariul tau. Felicitari si consideratie omule !

  • Catun spune:

   Dirijatule, tu vorbesti? Tu nu stiu nici sa arati corect Romania pe harta. Lasa istoria pe seama celor care o cunosc si au invatat-o in viata normala, nu la Ospiciul Lumea Rusa.

 5. NICU spune:

  În anul 1941 în Extremul Orient erau 40 de divizii sovietice şi alte unităţi cu un efectiv total de 2.000.000 de militari, dublu armatei japoneze. În anul 1945, armata sovietică în 10 zile au încercuit nimicit şi capturat întreaga armată japoneză din Manciuria: generalii japonezi erau foarte slab pregătiţi, iar ca armament doar aviaţia era mai modernă, în rest erau inferiori. În ce priveşte armata gomindanistă chineză compusă din armata naţionalistă a lui Cian Cai Şi şi ar,mata roşie a lui Mau Te dun cu un efectiv de 5.000.000 militari au avut o contribuţie redusă împotriva armatei japoneze. Din cele 90 de divizii sovietice care au apărat Moscova doar 10 erau din Extremul Orient care au ajuns cu greu datorită distanţei de 10.000 km.Până la sfârşitul anului 1941, la est de front s-au înfiinţat peste 150 de divizii sovietice. Rezerva umană a URSS era foarte mare:50.000.000 de bărbaţi între 18 – 55 de ani, şi 54,0 mil. femei. A Germaniei era redusă deoarece din anul 1942 nu au mai avut rezervişti să completeze diviziile, şi astfel cei 1000 km de front fără nici un german au fost ocupate de români, unguri, italieni, slovaci, spanioli, croaţi şi o divizie de arabi în uniforme germane(o divizie avea un efectiv mediu de 10.000 militari).

  • bogdan spune:

   Vad ca-ti place sa aduci Slava Mamei Rusia sau URSS dar lucrurile nu stau chiar asa ! Exista o groaza de populatie buna de carne de tun la sovietici dar dotarea lor era destul de rudimentara in comparatie cu germanii de exemplu ! Iar Japonezii erau cam la acelasi nivel cu ei ! Uiti cand compari Japonezii cu rusii ca in acel moment trupele japoneze erau imprastiate in toate directiile si se aflau efectiv in razboi cu USA ! In al doilea razboi mondial cele mai multe portavioane si submarine dupa USA le avea Japonia !! Daca Japonia ataca Rusia cu toate fortele si nu USA cu totul alta era situatia ! Rusii nici acum nu au portavioane…a uitasem unul prapadit capacitate la jumate cat unul american…

 6. bogdan spune:

  Am fi avut jumatate de Ospiciu acum ! Si cealalta jumatate dezvoltata si civilizata sub Japonezi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top