Putin XiRusia nu poate avea o cooperare egala cu China, deoarece întreaga economie rusa face nici cat trei provincii chineze. „Iar peste 50 de ani vom fi o provincie a Chinei. Poate chiar jumatate de provincie. Economia lor creste, iar a noastra nu. Aceasta este diferenta…”, – a declarat cunoscutul jurnalist rus Serghei Dorenko, redactor-șef al postului de radio „Govorit Moskva”.

El spune ca decizia de a acorda fermierilor chinezi 115.000 de hectare de teren în regiunea Transbaikal, pe 49 de ani, este  o „crimă” şi un act de „comert revoltator cu Rusia”.

Potrivit jurnalistului, zona Baikal risca aceeași soartă pe care a avut-o cândva Alaska, drepturile asupra careia au fost cedate unui alt stat pentru ca Rusia „nu mai putea s-o apere și nici s-o dezvolte”.

Dorenko

Serghei Dorenko

Populatia rusa din teritoriile Orientului Îndepărtat al Rusiei va fi asimilata complet, crede Dorenko.

„… Chinezii vor pastra cultura, vor păstra propria limbă. Dimpotrivă, limba rusă va muri. Limbi slave vor mai ramane doar ceva poloneză, ceva cehă, rusa nu. Chinezii nu vor adopta limba rusă. Chinezii vor veni cu propria sa limbă, cu propria cultură, cu viziunea lor asupra lumii, cu sistemul său de guvernare. Chinezii nu vor recita din Pușkin. Probabil vor cânta în chineză „Serile in Moscova”, pentru că este moștenirea poporului rus dispărut” – spune Dorenko.

În timpul dezbaterii cu publicul (la radio), unii dintre ascultatori afirmau ca Rusia lui Putin are nevoie de o relatie preferentiala cu China, Dorenko insa sublinia incompatibilitatea economică a celor două țări.

„Suntem o economie mica. Imis scriu ca nu suntem microscopici. Ei bine, poate că am exagerat. Nu suntem microscopici, în termeni mai reconcilianti as psune ca suntem o economie mică pe lângă China, noi suntem o economie mică si in comparatie cu SUA, Uniunea Europeană. SUntem o economie mica, fără de care Uniunea Europeană, Statele Unite și China se descurca de minune. Există 3 economii mari: SUA, China, Uniunea Europeană. Fără Rusia oricare din aceste 3 economii se poate descurca cu ușurință”- a explicat punctul său de vedere Dorenko.gazoduct China Rusia

Prietenia oficialilor chinezi cu Moscova, spune el, este dictata de interesele Beijingului de a avea acces la hidrocarburile din bazinul caspic. Dar, de îndată ce accesul le va fi asigurat, în relațiile cu rușii le va disparea orice urma de galanterie politica.

„Chinezii ar putea, și iau gaz de la iranieni, le-ar fi de ajuns, dar preferă să lucreze cu noi pentru a-si face intrarea în Asia Centrală. Chinezii cooperează cu noi pentru a pune mâna pe Asia Centrală – spune Dorenko. – Când vor prelua controlul complet al Asiei Centrale, ne vor spune: „adio tovarăși, voi mergeti într-un loc! Noi prin Asia Centrală luam linistiti de la Iran”. Vor lua de la Turkmenistan, Iran și gata. Cât timp iau de la noi, sunt de acord cu noi, pentru a profita de slăbiciunea noastră”, incheie Dorenko.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top