Alianța NATO a cerut Moscovei să distrugă toate rachetele 9M729, deoarece acestea au fost create cu încălcarea Tratatului privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987 între SUA și URSS. Dacă Kremlinul refuză să se conformeze, Alianța va fi forțată să adopte contramăsuri, a avertizat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La 26 iunie, miniștrii apărării din țările membre ale NATO vor discuta despre pașii ce urmează să fie făcuți dacă Moscova refuză să renunțe la sistemul de rachete menționat, care, potrivit Statelor Unite și aliaților săi, permite armatei ruse atacuri nucleare asupra țintelor din Europa din partea europeană a Rusiei.

La conferința de presă susținută la Bruxelles pe 25 iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la Rusia, observand în același timp că nu vede semne că Moscova ar fi pregătită să facă pași în întâmpinare. Printre posibilele contramăsuri ale NATO se numără creșterea numărului de zboruri in Europa ale avioanelor militare americane capabile să transporte focoase nucleare și desfasurarea în apele europene de rachete americane cu lansare de pe mare.

Sistemul 9M729 este o versiune imbunatatita a complexului ”Relief” RK-55 intrat în serviciu in 1983. Complexul contine o platformă cu patru rachete si un cap tractor puternic. Fiecare rachetă poate purta cate o focoasa nucleara cu o putere echivalenta a 50 kilotone TNT, la o distanță de până la 2500 km. Primele sisteme 9M729 au început să intre în serviciul armatei ruse în 2018, iar Washingtonul a protestat imediat împotriva încălcării Tratatului INF, semnat de Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan.

Moscova refuză să se conformeze, neagă încălcarea Tratatului INF și acuză Washingtonul că lansează o cursă a înarmărilor.

Statele Unite susțin că, daca, pana pe 2 august, Moscova nu va renunta la noile sisteme, atunci americanii vor denunța Tratatul INF.

Luni, Rusia a avertizat asupra unei confruntări comparabile cu ”criza rachetelor cubaneze” din 1962, în cazul în care Statele Unite vor desfășura sisteme de rachete cu lansare de la sol în apropierea granițelor Rusiei. Stoltenberg a subliniat că nici SUA si nici NATO nu au astfel de planuri.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to NATO cere Moscovei să distrugă rachetele interzise prin Tratatul INF altfel să se aștepte la contramăsuri

  1. bogdan spune:

    Porcii nu inteleg decat de ciomag ! Trebuie sa le fie aratat ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top