NATO consideră că recenta afirmaţie a Rusiei privind sistemul de apărare antirachetă din România constituie „o nouă încercare de a distrage atenţia de la încălcarea de către Moscova a tratatului INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare) prin dezvoltarea şi desfăşurarea rachetei SSC8”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Alianţei nord-atlantice Oana Lungescu.

„Facem apel la Rusia să înceteze să mai facă astfel de afirmaţii nefondate şi să se concentreze în schimb asupra revenirii la respectarea INF”, a subliniat într-un comunicat Oana Lungescu, potrivit agerpres.ro.

NATO precizează că baza de la Deveselu face parte din sistemul de apărare antirachetă al NATO, care este „pur defensiv”, iar în plus echipamentele „UAV (drone) ale SUA la care face referire Rusia nu sunt rachete”. „Nici apărarea antirachetă a NATO şi nici UAV-urile americane nu încalcă INF”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

Ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat vinerea trecută într-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24 că posibilitatea desfăşurării a 24 de rachete americane de croazieră Tomahawk în România este reală la ora actuală şi a subliniat că Moscova nu poate ignora o astfel de ameninţare.

„Nu putem să ne încredem în ceea ce spun americanii, care susţin că, în prezent, nu au intenţia de a folosi astfel de mijloace în sistemele lor Aegis Ashore”, a afirmat între altele înaltul responsabil diplomatic rus, în contextul în care SUA au anunţat că se retrag din INF în termen de şase luni dacă în acest timp Rusia nu revine la respectarea acestui tratat, iar ulterior şi Rusia a afirmat că-şi suspendă participarea la tratat.

În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, care ar încălca Tratatul INF, încheiat în 1987 şi care interzice o întreagă clasă de rachete nucleare şi convenţionale terestre, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

NATO citează documente publicate de Departamentul de Stat de la Washington care explică faptul că sistemul de apărare Aegis Ashore este în perfectă conformitate cu obligaţiile asumate de SUA în baza INF şi nu poate lansa decât rachete defensive de interceptare ca SM-3, dezvoltată şi testată exclusiv pentru a intercepta obiecte ce nu se află pe suprafaţa terestră şi care deci nu face obiectul INF.

Departamentul de Stat insistă că sistemul Aegis Ashore nu dispune de capacităţile şi infrastructura necesară pentru a lansa rachete ofensive sau balistice cum sunt Tomahawk, caracterul defensiv al acestor sisteme fiind documentat în acordurile dintre SUA şi ţările-gazdă România şi Polonia.

Deşi foloseşte unele din aceleaşi componente structurale cu sistemul de lansare Mk-41 instalat pe nave, sistemul de lansare verticală al Aegis Ashore nu este acelaşi, mai notează Departamentul de Stat.

În ce priveşte dronele înarmate, INF nu impune restricţii asupra testării, producerii sau posesiei de astfel de vehicule bidirecţionale reutilizabile, termenul „rachetă” aşa cum este el folosit în tratat referindu-se la sisteme unidirecţionale, iar Federaţia Rusă susţine la rândul ei dezvoltarea de UAV-uri înarmate, potrivit Departamentului de Stat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to NATO cere Rusiei să înceteze cu afirmaţiile nefondate

  1. bogdan spune:

    Porcia „incearca” sa produca si ei drone…doar ca fara ajutorul chinezilor nu prea le iese…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top