Miniștrii de Externe ai țărilor NATO au confirmat sprijinul politic și practic pentru Georgia și și-au exprimat angajamentul față de eventuala aderare a Georgiei la NATO, se arata într-un mesaj de pe site-ul Alianței Nord-Atlantice.

Secretarul general, Jens Stoltenberg, și-a exprimat recunoștința față de Georgia pentru contribuția sa la securitatea euro-atlantică.
„Acest lucru este valabil mai ales în cazul soldaților georgieni, dintre care mulți au fost în Afganistan, unde Georgia participa cel mai mult dintre țările care nu sunt membre ale NATO“, – a spus el.

Miniștrii au discutat despre cooperarea actuală dintre NATO și Georgia, inclusiv despre planificarea exercițiilor militare comune în 2019.

„Alianța este pe deplin angajată să ofere Georgiei sfaturi și instrumentele necesare pentru a obține o eventuală aderare la NATO”, a adăugat Stoltenberg.

Secretarul general a subliniat angajamentul ferm al NATO față de securitatea și integritatea teritorială a Georgiei.
„Suntem preocupați de aprofundarea relațiilor dintre Rusia și gruparile din Abhazia și Osetia de Sud. Facem apel la Rusia să înceteze recunoașterea acestor regiuni și să-și retragă forțele din teritoriul georgian“, – a spus el.

Georgia dorește să adere la NATO și speră că liderii Alianței, care asigură de zece ani că „ușa îi este deschisă”, vor trimite un semnal pozitiv în acest sens la următorul summit de la Bruxelles din iulie 2018.

!Georgia are toate instrumentele necesare pentru a avansa spre aderare!, a apreciat Stoltenberg în finalul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO cu omologul lor georgian Mikheil Janelidze.

”Aliații au felicitat Georgia pentru progresele realizate în materie de reforme, cu privire la statul de drept, construcția de instituții democratice, lupta împotriva corupției și noi vom continua să ajutăm Georgia pe această cale, inclusiv pentru modernizarea forțelor sale armate”, a spus el.

”Suntem foarte, foarte favorabili unei consolidări a cooperării cu gărzile de coastă georgiene, printr-un schimb de informații, pentru că Marea Neagră este de o importanță deosebită pentru Georgia, dar, bineînțeles, și pentru NATO „, a mai declarat Jens Stoltenberg. Am observat o prezență întărită a Rusiei în Marea Neagră și observăm o creștere a prezenței militare ruse în Crimeea”, o peninsulă anexată de Moscova în 2014, a explicat Stoltenberg în a doua zi a reuniunii miniștrilor de externe din cadrul Alianței la Bruxelles.

NATO a decis în luna februarie să își consolideze prezența navală în Marea Neagră în cadrul politicii sale de descurajare, ca răspuns la atitudinea considerată amenințătoare a Rusiei de la izbucnirea conflictului ucrainean în 2014.

Aceasta se traduce printr-o rotație mai frecventă a navelor NATO în Marea Neagră și o creștere a pregătirii și exercițiilor comune, în condițiile în care trei țări NATO — Turcia, Bulgaria și România — sunt riverane Mării Negre.

În afară de Rusia, Ucraina și Georgia au de asemenea acces la Marea Neagră. Acești doi parteneri ai NATO se află în conflict cu Rusia, pe care o acuză că susține și înarmează rebelii care au proclamat republici separatiste pe teritoriile lor.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to NATO cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul Georgiei

  1. Basarabia e Romania spune:

    davai cias davai palton ies la furat in toate directiile….Georgia, Ucraina, Cecenia……*

    Kremlin STOP IMPERIALISM!

  2. bogdan spune:

    Si godacii au raspuns : groh groh groh guiiiittzz !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top