Albania and Croatia accession to NATONATO a actualizat lista faptelor care contrazic pretentiile Rusiei în criza ucraineana, demontand rand pe rand toate afirmatiile facute de-a lungul timpului de propaganda Kremlinului si oficialii sai.

Astfel, pe 1 decembrie, Alianta Nord-Atlantica a actualizat lista argumentelor cu privire la neconsistenta pretentiilor Rusiei in probleme precum extinderea NATO si destabilizarea cu aceasta ocazie a tarilor din regiunea balcanilor, legitimitatea autoritatilor ucrainene si anexarea Crimeei.

Publicația Business Insider a selectat dintr-o listă lungă de fapte prezentate de NATO pe cele considerate mai interesante.

Extinderea NATO

Rusia afirma că NATO ar fi promis după reunificarea Germaniei sa nu se extindă spre est. Așa cum arata alianța, nu există nicio dovadă reală ca o astfel de intelegere quid pro quo” ar fi existatat în general. Cert este fiecare decizie oficială a NATO este  înregistrata în scris. Dar o astfel de mențiune nu se regaseste în documentele aliantei.

Chiar si fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a confirmat, într-un interviu recent pentru Rossiiskaia Gazeta„, că nici reprezentanții blocului, şi nici liderii sovietici nu au ridicat sau discutat această problemă.

GorbachevProblema extinderii NATO în acei ani nu a fost discutata. Spun acest lucru cu deplină responsabilitate. Nicio țară din Europa de Est nu a ridicat-0, inclusiv după dispariția Pactului de la Varșovia în 1991. Nu au ridicat problema nici liderii occidentali a spus Gorbaciov.

Extinderea NATO a destabilizat Balcanii

Teza Moscovei potrivit careia extinderea spre est a NATO a destabilizat Balcanii este contrazisa de alianta. Dimpotriva, aderarea la NATO a consolidat securitatea  și dezvoltarea democratică” a țărilor din Balcanii Albania, Croația, Slovenia și Grecia.

Toate țările din Europa Centrală și de Est, care au aderat la NATO în ultimul deceniu, trăiesc în pace, securitate și cooperare cu vecinii săi. Țările din regiune care doresc să adere la NATO, trebuie să realizeze reforme pentru consolidarea democrației și securității, pentru a respecta standardele blocului militar. Statele din Balcani au jucat un rol important în operațiunile NATO din Afganistan și Kosovo, contribuind la stabilitatea din regiune, se arata in raportul alianței.

Anexarea Crimeei

In ceea ce priveste acțiunile Rusiei în Crimeea, Putin spune ca s-a ghidat dupa precedentul Kosovo. In acest sens, Alianța subliniază faptul că acțiunea coaliției militare în Kosovo a fost rezultatul a aproape 10 de ani de încercări eșuate de soluționare pașnică a conflictului între guvernul sârb și populația majoritar albaneză din Kosovo„. Potrivit alianței, in cazul Crimeei, dimpotrivă, nu a existat vreo problema in regiune, pana cand Rusia, in martie, nu a anexat acest teritoriu.

Legitimitatea guvernului de la Kiev

NATO contestă afirmația Rusiei cu privire la nelegalitatea guvernul ucrainean actual. Alianța subliniază că președintele Ucrainei Petro Poroșenko a fost ales pe 25 mai cu o majoritate clară de voturi în cadrul unor alegeri declarate de catre OSCE  libere și corecte”. Parlamentul ucrainean a fost, de asemenea, ales pe 26 octombrie în timpul alegerilor în care alegătorii şi-au exprimat liber voința.

În cele din urmă, oficialii ruși continuă să afirme Parlamentul ucrainean și guvernul ar fi dominate de naziști și fasciști. Cu toate acestea, partidele de extrema-dreapta au mai puțin de 5% din voturi sub pragul electoral, ceea ce a facut ca reprezentantii miscarilor extremiste sa nu ajunga în Parlament, subliniaza NATO.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top