Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, invită Ungaria și Ucraina sa rezolve diferendele, fapt care a determinat Ungaria să blocheze reuniunea ministerială NATO-Ucraina din această săptămână. Stoltenberg a cerut liderilor atât din Ungaria, cât și din Ucraina „sa găseasca o soluție“ în diferendul privind legea educatiei, care restricționează învatamantul în limbile minorităților, inclusiv a minorității maghiare.

„Suntem conștienți de problemele legate de legislația lingvistică”, a declarat Stoltenberg în ajunul reuniunii miniștrilor apărării de la Bruxelles din 14 februarie. Potrivit acestuia, Kievul și Budapesta trebuie să găsească un echilibru între drepturile minorităților de a studia în limba lor și dreptul statului de a-i învăța pe copiii monioritatilor limba de stat.

„În ciuda anularii –  la cererea Ungariei – întâlnirii cu Ucraina la nivel ministerial din această săptămână, NATO va continua să lucreze cu Ucraina, va continua să sprijine Ucraina“, – a spus Stoltenberg.

Ungaria a promis să blocheze solicitarea Ucrainei pentru o mai strânsă cooperare atât cu NATO cât și cu Uniunea Europeană în legătură cu legea privind educația, pe care președintele Ucrainei Petro Poroșenko a semnat-o în septembrie. Conform legii, minoritățile, inclusiv copiii celor 140.000 de etnici maghiari care trăiesc în Ucraina nu vor putea primi educație în limba lor maternă decat în ciclul școlii elementare.

Legea este privită în principal ca o încercare de a reduce influența Rusiei în Ucraina. Limba rusa este cea mai raspandita a doua limbă din Ucraina, in contextul in care Kievul luptă cu insurgența separatistă susținută de Rusia în estul țării.

SUA și alte țări NATO au cerut Ungariie să nu mai blocheze aspirațiile Ucrainei la NATO din cauza îngrijorarilor legate de faptul că Rusia si-ar putea consolida influența în regiune.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to NATO face apel la Ucraina și Ungaria să-și depășească problemele existente

  1. Bucuresti ora exacta spune:

    Si Romania ar trebuii sa blocheze aderarea ucrainei la structurile u.e. pana nu returneaza pământul nostru stramosc care il ocupa cu obrăznicie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top