Alianța Nord-Atlantică nu este interesată să aibă un dialog tripartit Georgia-Rusia-NATO, propunere a partidului de opoziție georgian „Alianța Patrioților Georgiei“, miscare prorusa cu doar 6 deputati in parlamentul de la Tbilisi, deoarece NATI nu negociaza cu terții relațiile sale cu Georgia, a declarat Reprezentantul Special al NATO pentru Asia Centrală și Caucazul de Sud James Appathurai, subliniind că Alianța nu înțelege scopul unei astfel de format.

„Noi colaborăm foarte strâns cu Georgia. În același timp, încercăm să avem un dialog constructiv cu Rusia în formatul Consiliului NATO-Rusia. Dacă această inițiativă presupune o anumită formă de discuție a perspectivelor Georgiei în NATO, aceste lucru este imposibil și nu poate fi pe ordinea de zi, deoarece Alianța nu intenționează să negocieze cu privire la viitorul Georgiei în NATO, nici cu Rusia, nici cu orice altă parte terță. Numai NATO și Georgia vor lua decizii cu privire la perspectivele țării dumneavoastră în NATO“, – a declarat Appathurai în fața jurnaliștilor georgieni.

În același timp, potrivit reprezentanților „Alianței Patrioților Georgiei“, inițiativa lor „a fost primita cu interes în Rusia“. Trebuei remarcat că imediat, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a apreciat  pozitiv intâlnirea în Duma de Stat din Rusia a deputaților ruși cu parlamentari georgieni din „Alianța Patriotilor Georgiei“. Vorbind pe 12 iulie la Bruxelles, Lavrov a declarat: „În ceea ce privește contactele între parlamentele din Rusia și Georgia, pledam pentru. (Deputatii din „Alianta Patriotilor Georgieni” nu aveau mandat din partea Parlamentului – n.r.). Mai mult decât atât, suntem gata de contact și la alte niveluri…“, – a declarat șeful Ministerului rus de Externe.

Partidul „Alianța Patriotilor Georgieni” a obtinut la alegerile parlamentare din octombrie 5,01% din voturi, primind 6 mandate parlamentare. Partidul de guvernamant din Gerogia, si alte forțe de opoziție din Parlamentul Georgiei considera „Alianța Patriotilor Georgieni” un partid prorus. În această săptămână, reprezentanți sai au avut o întâlnire cu deputatii rusi în Duma rusă, inclusiv cu șeful Comitetului Dumei pentru CSI, integrarea euroasiatică și relații cu compatrioții – Leonid Kalașnikov. Dupa intâlnire, Kalashnikov a declarat că Duma rusă va forma un grup de lucru informal pentru restabilirea relațiilor diplomatice cu Georgia.

Comentând vizita efectuata la Moscova de deputatii „„Alianța Patriotilor Georgieni”“, autoritățile georgiene au declarat că aceasta a fost o „vizita partinica“, care „nu poate fi asociata în niciun fel cu Parlamentul, în care acest partid de opoziție este reprezentat de numai șase deputați“ și că partidul de guvernământ se „disociaza de astfel de actiuni“.

Alte partide de opoziție din parlamentul georgian spun despre „Alianța Patriotilor Georgieni” ca este un partid prorus, iar inițiativele și acțiunile sale din Rusia le numesc „trădătoare“.

Vizita a avut loc la Moscova pe fondul unui nou conflict de frontiera în Osetia de Sud, unde trupele de ocupatie rusești au mutat din nou linia de demarcare cu 700 de metri în teritoriul controlat de Tbilisi. În ultimii ani, în regiunea Țhinvali, polițiștii de frontieră ruși muta periodic așa-numita frontiera, deplasând în mod ilegal gardurile de sarma ghimpata în teritoriul georgian. Acest lucru a condus la numeroase proteste din partea georgiană și critici din partea organizațiilor internaționale. Cu toate acestea, partea rusă a declarat că consideră „ilegitima“ această încercare de a o face vinovata de mutarea liniei de demarcare a frontierei administrative dintre Georgia și regiunea Țhinvali, din moment ce, potrivit Ministerului rus de Externe, Osetia de Sud este „stat independent” care poare lua măsuri pentru “amenajarea frontierei sale de stat”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to NATO nu intenționează să discute cu Rusia soarta Georgiei

  1. bogdan spune:

    Osetia de Sud este….bla bla bla ! Mai curand Porcii sovietici din Ospiciul Lumea rusa sunt rusinea omenirii plaga plina de puroi a Terrei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top