Dacă Rusia nu începe să-și îndeplinească obligațiile care decurg din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), atunci lumea ar trebui să se pregătească pentru viață fără acest tratat, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor apărării din UE susținută la București.

„Toți aliații NATO sunt de acord că este important ca Rusia să revină la tratat într-un mod transparent și verificabil. Este foarte important, deoarece termenul de 60 de zile se va încheia în acest weekend. Daca Rusia nu revine la Tratat, atunci lumea să se pregătească să trăiască fără  (tratatul INF), „- a spus Stoltenberg.

Potrivit oficialului, aceasta va însemna desfășurarea de către Rusia a unui număr mai mare de rachete care încalcă tratatul.

„Sunt rachete care sunt greu de detectat, sunt mobile, capabile să transporte focoase nucleare și să lovească orașe europene. Problema aduce o mare îngrijorare și subminează baza securității europene”, a adăugat secretarul general al NATO.

La rândul său, Moscova recunoaște că nu a înregistrat ”niciun progres” în cadrul reuniunii de joi cu privire la divergenţele existente cu SUA asupra Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, potrivit TASS.

”Din păcate, nu există progrese”’, a afirmat Serghei Riabkov, după o întâlnire la Beijing cu subsecretarul de stat american pentru controlul armamentului şi securitate internaţională Andrea Thompson.

”Poziţia părţii americane este destul de dură şi ultimativă”, a afirmat Riabkov, adăugând că ”a adus la cunoştinţă părţii americane că discuţia este imposibilă dacă se recurge la tentative de şantaj la adresa Rusiei”, potrivit TASS.

”Fireşte, nu există nicio reacţie la cerinţele noastre cu privire la dispozitivele universale de lansare verticală Mk-41 ca parte a sistemului Aegis Ashore, deja instalate în România şi care vor apărea în curând şi în Polonia”, a declarat Serghei Riabkov, indicând că Washingtonul nu a răspuns nici altor îngrijorări ale Moscovei, cum ar fi utilizarea de către SUA a unor rachete ţintă, ale căror caracteristici sunt aproape identice cu cele ale rachetelor balistice cu rază medie de acţiune şi nici cu privire la drone.

Despre prezentarea noii rachete ruseşti, care încalcă prevederile Tratatului INF, Andrea Thompson a declarat în urmă cu o săptămână că ”a fost pur şi simplu ridicol”, potrivit Interfax.

”Majoritatea experţilor vă vor spune că a prezenta un sistem de rachete în stare statică nu este o dovadă a faptului că raza de acţiune a rachetei corespunde parametrilor din Tratat”, a explicat oficialul american, în timp ce Moscova insistă că noua sa rachetă, care a provocat îngrijorare în SUA şi la NATO, are o rază de acţiune de maxim ”480 km” şi deci se încadrează în normele prevăzute de acord.

”În plus, cei care au venit la prezentare nu au putut să pună întrebări. A fost pur şi simplu ridicol”, a insistat Thompson pentru Deutsche Welle, comentând briefingul organizat la 23 ianuarie de către ministerele de Externe şi Apărării din Rusia a rachetei Novator 9M729, a cărei ”distrugere într-o manieră verificabilă” a fost solicitată de SUA ca principală condiţie pentru a nu se retrage din INF. Washingtonul a calificat acest briefing drept o ”simulare de transparenţă”, iar ataşaţii militari ai SUA, Marii Britanii, Franţei, Germaniei, precum şi reprezentanţii misiunilor NATO şi UE au ignorat evenimentul.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea rachetei, în caz contrar va declanşa, la 2 februarie, procedura de retragere din Tratatul INF.

Acordul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă a fost semnat de Uniunea Sovietică și  Statele Unite in 1987. Tratatul a fost primul pas important spre controlul armelor nucleare, care a încheiat războiul rece.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to NATO reamintește Rusiei: Peste două zile expiră termenul limită

  1. Marian spune:

    Americanii au impresia că imperiul clădit nu se va distruge niciodata,vezi imperiile vechi:roman,persan ,macedonean,toate au pierit!Ursul alb va pedepsi fiara de peste ocean!Ei coloniștii englezi sunt constienti, e chestie de timp pana ce apasii si cherokee vor avea pamantul inapoi!

  2. Ramona Georgescu spune:

    Din moment ce SUA au refuzat sa se supuna cerintelor Rusiei atunci nici rusii nu trebuie sa ofere satisfactie rugamintilor NATO.

  3. bogdan spune:

    INF este caduc de ani buni datorita Porciei ! Deci si USA trebuie sa se comporte ca atare ! Dezvoltare de rachete cu raza medie de actiune !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top