nato Philip BreedloveRusia folosește scenariul răboiului hibrid şi in cazul Republicii Moldova, dupa modelul deja cunoscut al anexarii” Crimeei și a intervenție militare în partea de est a Ucrainei, a declarat, astazi, comandantul forțelor combinate ale NATO din Europa, Philip Breedlove, potrivit Reuters.

„Omuletii verzi„. Am vazut clar acest scenariu în Crimeea, am văzut scenariul pus in scena în estul Ucrainei. Începem să vedem același scenariu în Republica Moldova și Transnistria, a declarat Breedlove, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic al NATO.

Europa este deja prea familiarizata cu aceste invazii secrete, scrie The Daily Beast, citand declaratia lui Breedlove. În luna februarie a acestui an, Rusia  a trimis forțe speciale în uniforme fără însemne în Crimeea, și apoi spre est, în Ucraina, si care împreună cu minoritate rusă locala au pregatit revolta.

La inceputul acestui an, exercițiile militare ruse care au avut loc în Republica Moldova, pe teritoriul Transnistriei, i-au dat un prilej lui Nicolae Timofti, presedintele Moldovei, sa avertizeze Moscova în legatura cu eventuala  anexarea” a regiunii.

Trebuie amintit ca, inca de anul trecut, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat o cooperare mai strânsă a Chisinaului cu UE poate duce la pierderea controlului Moldovei asupra Transnistriei şi la creșterea prețului resurselor energetice din Rusiafurnizor major de gaze naturale.

Philip Breedlove a declarat NATO are în prezent o înțelegere generală a modului în care Rusia foloseşte tacticile războiului hibrid, și este importantsa ajutam țările din Europa de Est sa rezista atacurilor într-un astfel de scenariu”.

omuletii verzi

Comandantul NATO a declarat organizatia nu are dreptul sa intervina în statele aflate in conflict, dar în cazul în care o tara mebra NATO se confruntă cu un atac clar din partea unui agresor strain, organizatia poate aplica articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, potrivit cărouia alianța poate veni în apărarea țărilor membre atacate. Astfel, Breedlove a facut o aluzie clara NATO va considera de acum incolo orice agresiuni nedeclarate drept atacuri externe si va pune in aplicare articolul 5, precizeaza The Daily Beast.

„Trebuie să analizăm balanța de putere în țările de frontieră cu mari populații rusofone  și modul în care ne putem pregătim mai bine pentru începutul unui război hibrid. Sa-i pregatim si pe aliati sa recunoasca, înțelege și stopeze primul val de „invazie” al „omuletilor verzi „– , a mai spus Breedlove.

Comandantul forțelor NATO în Europa a precizat ca membrii alianței sunt de acord în cazul corelarii acestor „omuleti verzi” cu țaraagresoare”,  intră în acțiune articolul 5.

Ţările membre NATO trebuie să decidă cu privire la responsabilitățile care le revin în situații similare celei din Ucraina, când țara implicata în conflict nu este parte a alianței.

Acum NATO nu are o politica în acest sens, dar de îndată ce membrii NATO vor gasi o solutie, vom începe discuțiile privind acordarea de asistența țărilor care nu fac parte din alianta nord-atlantica”, spune generalul Breedlove.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top