The Ambassador of Japan to Belgium visits NATORusia este un exemplu în care cooperarea cu NATO nu a condus la pace şi securitate şi va rămâne izolată până când va începe să respecte din nou regulile şi suveranitatea altor naţiuni, a declarat marţi adjunctul secretarului general al NATO Alexander Vershbow la Seul, citat într-un comunicat.

„Rusia trebuie să ştie că este izolată” până când se va conforma regulilor şi va „respecta suveranitatea altor naţiuni, inclusiv dreptul acestora de a-şi alege singure destinul”, a spus Vershbow, citat în acest comunicat NATO, la prima ediţie a Forumului Iniţiativa pentru Pace şi Cooperare în Asia de Nord-Est (NAPCI), la Seul, evocând criza ucraineană, potrivit Mediafax.

„Rusia este un exemplu în care cooperarea cu NATO nu a condus la pacea şi securitatea pe care am dori s-o vedem – cel puţin nu încă”, a apreciat adjunctul secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice. „Deşi putem indica mai multe puncte luminoase în cooperarea NATO cu Rusia, tabloul este foarte sumbru azi”, a subliniat el, citând „aducerea păcii în Balcani, lupta împotriva terorismului şi a proliferării” înarmării ca exemple pozitive ale acestei cooperări.

Însă, „odată cu acţiunile nechibzuite împotriva Ucrainei şi intimidarea a numeroşi alţi vecini, Rusia a părăsit calea cooperării pentru confruntare şi agresiune”, a denunţat Vershbow, exprimându-şi regretul faţă de această opţiune.

Astfel rămâne valabil în continuare „obiectivul nostru pe termen lung de a încuraja Rusia să acţioneze în mod responsabil şi să opteze pentru cooperare, de a fi o ţară care acţionează în cadrul comunităţii internaţionale pentru a soluţiona probleme comune”, a continuat el. „Dar pentru a face acest lucru, ea trebuie să revină la respectarea regulilor şi trebuie să respecte suveranitatea altor naţiuni, inclusiv dreptul acestora de a-şi alege singure destinul – chiar dacă Rusia nu este de acord cu aceste opţiuni”, a subliniat adjunctul secretarului NATO.

Vershbow, un fost ambasador american la Seul în perioada 2006-2008, a salutat, în acest discurs, „contribuţia valoroasă a Coreei de Sud la securitatea comună” şi a citat alte formate regionale cu cei peste 50 de parteneri din lume, între care Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Dialogul Mediteranean (cu şapte state din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord) şi Iniţiativa de Cooperare de la Istanbul (cu patru state din zona Golfului Persic).

„Aceste (formate) permit aliaţilor şi partenerilor NATO să se reunească şi să schimbe puncte de vedere, să identifice zone de interes reciproc şi să coopereze la nivel practic – în gestionarea crizelor, securităţii energetice, interoperabilitate, lupta împotriva corupţiei sau a terorismului”, a spus el, subliniind că, angajând parteneri în dialogul politic şi cooperarea parctică, Alianţa Nord-Atlantică a contribuit la menţinerea păcii, consiolidarea stabilităţii şi promovarea progesului atât în regiunea euro-atlantică, cât şi în afara ei.

Ucraina vrea să reia procesul de aderare la NATO întrerupt în 2010 de către o putere care, la vremea respectivă, s-a reorientat în mod clar către Rusia. Alianţa Nord-Atlantică şi-a întrerut cooperarea practică cu Rusia foarte rapid după anexarea Crimeei. Moscova a dezminţit mereu implicarea sa în conflictul dintre rebeli proruşi şi armata ucraineană, care devastează estul ţării de peste şase luni, în timp ce Kievul şi Occidentul o acuză atât că furnizează armament şi combatanţi insurgenţilor, cât şi că a intervenit cu trupe din cadrul armatei pe teritoriul ucrainean.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top