Șeful Fondului de luptă împotriva corupției din Rusia, Alexei Navalnîi, a prezentat programul său electoral și a enunțat primele decizii pe care le va lua în calitate de președinte al Rusiei în 2018. Potrivit opozantului, prima decizie va fi eliberarea tuturor deținuților politici, potrivit unui interviu acordat Radio Liberty și „Vocea Americii”.

Printre prioritățile programului său – reforma judiciară, adoptarea legii privind  îmbogățirea ilicită, care este imposibilă pentru o luptă eficienta împotriva corupției, lupta împotriva inegalității și a sărăciei. Navalnîi este dispus să garanteze securitatea lui Vladimir Putin, în cazul în care acest lucru este necesar pentru o tranziție pașnică a puterii în Rusia.

Cea mai mare parte a programului sau vorbește despre reducerea puterilor președintelui. „Fără o reformă a justitiie nu va putea fi reformat niciun alt sector și, desigur, președintele ar trebui să reduca dreptul de a numi judecători”, – spune Navalnîi.

Lege privind îmbogățirea ilicita „va compara venitul real al unui funcționar sau angajat al unei corporații de stat, cu bogăția reala și consumul sau efectiv”.

Neconcordanta intre venituri si cheltuieli – spre exemplu, la un salariu de două milioane de ruble îti cumperi o casă de un milion de dolari – „va duce automat la deschierea unui dosar penal”, a explicat Alexei Navalnîi. Pentru aceasta, el propune să se introducă în Codul penal un articol privind îmbogățirea ilicită, care, potrivit acestuia, este în deplină concordanță cu articolul 20 al Convenției ONU împotriva corupției.

Navalnîi susține ca alegerile din Rusia pentru Duma de Stat sunt ilegitime și a spus că Parlamentul ar trebui să fie dizolvat de către instanța de judecată sau de catre Comisia Electorală Centrală. Potrivit opozantului, la alegerile din 18 septembrie, pentru partidul presedintelui „Rusia Unită” au fost aruncate suplimentar in urne circa 11 milioane de voturi.

„În campania mea voi evidenția o sarcina importantă – să schimb focusarea dezbaterii politice spre problemele interne … Kremlinul este cel care ne împinge tot timpul în politica externă” – a spus politicinul.

O alta decizie promisa de Navalnîi este cea privind reducerea mandatului prezidențial la patru ani (de la sase).

Săptămâna trecută, opozantul și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018. Totusi, impotriva politianului este in curs de desfasurare procesul in „dosarul Kirovles”. Daca va fi găsit vinovat, Navalnîi va fi lipsit de dreptul de a candida la functia suprema in stat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Navalnîi promite să elibereze toți deținuții politici din Rusia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top