Nazarbaiev PorosenkoDupă ce s-a întâlnit cu omologul său din Belarus – Aleksandr Lukașenko, Petro Poroșenko a avut la Kiev o întâlnire şi cu președintele kazah Nursultan Nazarbaiev. În același timp, spre deosebire de Lukașenko, Nazarbaiev nu doar a subliniat necesitatea rezolvarii conflictul din Donbas, dar a oferit ajutor concret Ucrainei.

După cum se anunţa pe site-ul președintelui Kazahstanului, Nazarbaiev l-a felicitat pe Poroșenko cu prima mare victorie.”

Aţi fost în stare să organizaţi alegeri pentru parlament și să formaţi un guvern. Aceasta este prima dvs. victorie ca președinte. Semnarea protocoalelor de la Minsk este, de asemenea, meritul dvs.” – a spus Nazarbaiev.

Mai mult decât atât, președintele Kazahstanului a promis asistență  Ucrainei, care a început să aibă probleme cu energie electrică din cauza întreruperilor aprovizionării cu cărbune din Donbas. Am căzut de acord cu privire la furnizarea de cărbune din zona Ekibastuz„, a spus Nazarbaiev după discuțiile purtate cu Poroșenko, informează Interfax.

Potrivit lui Nazarbayev, Kazahstanul foloseste pe scară largă produse ale ingineriei agricole ucrainene„, dar în lumina evoluțiilor recente volumul comerțului, in trecut in valoare de patru miliarde de dolari, a scăzut cu o treime. Avem posibilitatea sa revenim la nivelurile anterioare,” – a spus Nazarbaiev.

nuclear2La începutul lunii decembrie, sistemul energetic al Ucrainei a început sa se confrunte cu probleme ca urmare a ostilităților din Donbas, care au dus la o scădere a producției de carbune necesar centralelor termice pe cărbune. Din cauza lipsei de cărbune, unele CET-uri din Ucraina lucreaza la capacitate redusa.

În contextul dezechilibrului dintre consum și producție, compania de energie electrică Ukrenergo a început să se aplice întreruperi programate ale curentului. Situația s-a înrăutățit după incidentul de la centrala nucleara din Zaporizhzhya, care a dus la oprirea unui reactor.

Ucraina a încercat să compenseze cu cărbune din strainatate, însa importurile din Africa de Sud au esuat, situația fiind înrăutățită de faptul ca, fără nicio explicație, şi Rusia a oprit timp de două săptămâni livrarile de cărbune contractat.

carbuneÎn timpul negocierilor de astazi, presedintele kazah Nazarbaiev a promis să înceapă livrările de cărbune din bazinul Ekibastuz, care detine rezervele totale estimate la aproximativ 10 miliarde de tone şi din bazinul Karaganda, cu rezerve estimate de peste 90 de miliarde de tone.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top