nazarenkoDirectorul Serviciului Naţional de Grăniceri al Ucrainei, Viktor Nazarenko, a declarat, într-o conferinţă de presă, că linia de frontieră cu regiunea separatistă transnistreană reprezintă o ameninţare constant pentru oficialităţile de la Kiev în contextul acutizării conflictului militar cu separatiştii pro-ruşi din esstul ţării, informează infoprut.md.

„Situaţia pe segmentul de graniţă moldo-ucrainean este complicată, mai ales pe partea ei centrală – aşa-numitul sector transnistrean. Este vorba atât despre ameninţări militare, cât şi tehnologice”, a afirmat oficialul ucrainean.

În opinia lui Nazarenko, sectorul de frontier dintre Transnistria şi Ucraina ridică probleme stringente legate de securitate şi cooperare.

Pe 27 aprilie, Rada Supremă a Ucrainei a depus un proiect de lege pentru denunţarea acordului de cooperare militară şi tehnologică cu Rusia privind tranzitul pe teritoriul ucrainean a militarilor ruşi spre regiunea transnistreană.

Este vorba despre un acord semnat între cele două state pe 25 noiembrie 1995, la Soci.

Potrivit documentului semnat în urmă cu două decenii, teritoriul ucrainean putea fi tranzitat de unitățile militare ruse.

Acordul nu mai funcționa efectiv încă din luna martie 2014, când Kievul a impus restricții privind trecerea mărfurilor de tranzit prin frontiera transnistreano-ucraineană, inclusiv a alocațiilor de îmbrăcăminte destinate “pacificatorilor” ruși.

Din acel moment, Ucraina a început să blocheze libera circulație a trupelor ruse spre regiunea separatistă a Republicii Moldova, precum și a cetățenilor cu pașapoarte rusești.

 

“Viitorul în regiunea transnistreană învăluit în incertitudine”

 

tancuriLa rândul său, William Hill, fostul şef al misiunii OSCE din Republica Moldova, a declarat, jurnaliştilor portalului Europaliberă.org că anulări ale acordului dintre Rusia şi Ucraina privind tranzitul militarilor ruşi către Tiraspol au mai avut loc în trecut pe perioade scurte de timp.

“Retragerea de acum din acest acord s-a făcut printr-un act al Parlamentului și este probabil permanentă. Ne aflăm într-o zonă neexplorată. Fiind mic, contingentul rus în Transnistria și-ar putea probabil face rost de provizii din alte surse și aduce militarii în mod individual, dar ar fi mult mai dificil. Viitorul este învăluit în incertitudine”, a adăugat fostul oficial al OSCE pentru Republica Moldova.

În acest context, Hill a mai precizat faptul că anularea acordului dintre Ucraina şi Rusia nu afectează în mod direct Chişinăul care monitorizează atent situaţia pe sectorul de frontieră cu Ucraina şi Transnistria.

“Singura obligație existentă este acordul de încetare a focului între Moldova și Rusia, care a fost semnat de președinții Snegur și Elțîn pe 21 iulie 1992. Acordul stabilește o forță tripartită de menținere a păci moldoveano-ruso-transnistreană. Condițiile de operare de zi cu zi a forței de pacificare sunt de competența Comisiei Unificate de Control înființată prin acordul de încetare a focului. Moldovenii au început să se uite foarte atent la tranzitul prin aeroportul din Chișinău în urma demonstraților de la Odesa de anul trecut, când au existat multe relatări că rușii și rebelii din estul Ucrainei ar fi încercat să strecoare forțe speciale prin Transnistria pentru a întări acțiunile de protest în regiunea Odesa”, a conchis William Hill.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top