RusiaConjunctura anului 2016 va obliga Rusia sa-si adapteze ambițiile la posibilităților sale, dar şi pentru asta va fi nevoie de reforme, scrie publicatia  Newsweek.

Publicatia recomandă o serie de măsuri care ar trebui să fie luate în Rusia, dar recunoaste totodata ca sunt putine sanse ca sfaturile sa fie urmate.

Politica actuală a Rusiei „pune în pericol ambițiile sale în trei domenii-cheie”, în special este vorba despre bunăstarea materială, stabilitatea politică, şi influența externă.

În ciuda faptului că Rusia pare a fi stabila din exterior, pe fondul dificultăților economice pot fi văzute deja indiciile nemulțumirii printre ruși. Desi este ascuns de mass-media rusa, peste tot in tara a crescut nivelul de nemulțumire socială. Anxietatea a crescut şi la nivelul elitei ruse.

Influența Rusiei în străinătate a început să scadă. Lucrul cel mai important de care s-a împiedicat Moscova este Ucraina. Apoi, Rusia nu a reusit sa impiedice Georgia, Moldova si Ucraina sa semneze Acordul de asociere. Totodata, Moscova a inceput sa confruncte si cu reticenta aliatilor sai Belarus si Kazahstan. Prima refuza sa gazduiasca pe teritoriul sau o noua baza a fortelor aeriene ruse, iar a doua opune rezistența in reformatarea Uniunii Economice Eurasiatice în bloc politic și zona unei monedei unice.

Apoi, Etnicii rusi din țările baltice, cei circa un milion de rusi, nu arată niciun interes fata de aderarea la Federația Rusă, remarca publicatia.

migranti rusiaRusia nu a reușit sa obtina mare lucru nici cu „turnura spre Est”, şi nici în Siria.

„În toate cele trei directii… Rusia pierde teren” – afirma Newsweek.

Confruntata cu realitatea, ţara a făcut câteva concesii, de exemplu a renunţat la controlul cursului rublei supraevaluate și si-a redus activitatea militara în partea de est a Ucrainei. Dar există mai multe alte măsuri care ar putea consolida poziția Rusiei. Vorbim despre „retragerea totala din Ucraina, privatizarea întreprinderilor de stat ineficiente, îmbunătățirea climatului investițional și dezvoltarea Comunitatii Economice Eurasiatice în vederea reducerii barierelor comerciale și tratamentul echitabil al tuturor membrilor săi”.

In interviul cu Bild, Putin a propus normalizarea relațiilor dintre Rusia și Occident cu condiția ca Occidentul „sa recunoasca că abordarea sa faţă de Rusia este nedreapta și apoi sa ridice sancțiunile”.

„Asa nu merge, – scrie publicatia. Occidentul nu va trăda valorile sale, dar poate conveni in cazul intereselor legitime. De exemplu, Occidentul probabil nu va anula sanctiunile in vigoare asociate cu agresiunea în Ucraina, dar le va suspenda dacă Rusia va pleca din Ucraina. In plus, dacă Moscova ţine neaparat sa joace un rol-cheie în procesul de pace din Siria, Occidentul ar putea sa-i faca hatârul.

Dacă ambele părți depun eforturi, dacă ambele părți vor avea bună-credință în intenția de a rezolva problemele, este posibil ca în următoarele câteva luni acordurile de la Minsk sa fie îndeplinite”, conchide Newsweek.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top