Rivalitatea dintre Rusia și NATO are rădăcini adânci. „Dar putea Kremlinul să încerce să ucidă un lider ales în mod democratic, în scopul de a preveni intrarea unei țăii în alianță?“ – se întreaba publicatia Newsweek.

Potrivit participanților la anchetă și a experților care studiază tentativa de lovitura de stat din Muntenegru, este asta a făcut Rusia în urmă cu doi ani.

„Un raport al Institutului pentru Studii de Politică Externă (Foreign Policy Research Institute, SUA) dezvaluie noi detalii din ancheta în curs de desfășurare despre încercarea de a răsturna guvernul Muntenegrului în ajunul alegerilor parlamentare din 16 octombrie 2016. Anchetatorii aracă în mod indubitabil spre Rusia.“, – spune articol.

Doi membri ai serviciului de informatii ale armatei ruse (GRU), Edvard Șișmakov și Vladimir Popov, sunt judecati în absență după ce au fugit în Serbia și ulterior repatriați în Rusia. De asemenea, pe banca acuzatilor se mai afla 12 locuitori din Muntenegru, aminteste pubicatia.

„La prima vedere, complotul arata asemena unei intrigi dintr-un roman de spionaj. Presupusul organizator a fost Bratislav Dikic, în vârstă de 48 de ani, fost comandant al unității speciale a poliției sârbe“, – spune articolul.

„Conform planului complotului dezvoltat la Moscova, Dikic trebuia să conducă o echipa de câteva zeci de insurgenți îmbrăcați în uniforme ale poliției din Muntenegru, al carui scop era să ocupe clădirea parlamentului din Muntenegru și sa deschida focul asupra protestatarilor în noaptea de după alegeri. Potrivit rechizitoriului, Șișmakov și Popov i-au platit lui Dikic peste 200.000 dolari pentru a cumpăra arme și telefoane criptate. Actele de violență ar fi condus la introducerea unei stări de urgență, ceea ce ar fi permis politicienilor prorusi, care se opun aderarii Muntenegrului la NATO, sa preia puterea și în timpul haosului creat de conspiratori să-l omoare pe premierul de atunci Milo Djukanovic” – afirma publicatia.

Economist și fost comunist care a condus Muntenegrul spre NATO, Djukanovic a dominat scena politică din momentul independenței țarii sale; potrivit unor surse, el a fost bun prieten cu fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov.

De asemenea, sub conducerea sa a fost privatizat un important combinat de aluminiu din țară, vândut în final oligarhului rus Oleg Deripaska. Conform relatărilor, Deripaska a contribuit la cariera politică a lui Djukanovic, angajand pentru acesta pe consultantul american  Paul Manafort, fostul manager de campanie al Trump.

„Cu toate acestea, relația lui Djukanovic cu oligarhii ruși s-a deteriorat în timp, mai ales dupa ce țara sa s-a angajat pe calea integrării cu Occidentul,“ – continuă autorul. În decembrie 2015, guvernul condus de Partidul Democrat al Socialiștilor lui Djukanovic a acceptat oficial invitația de a adera la NATO.

„Interesul Rusiei în Muntenegru este bine cunoscut,“ – sustine autorul articolului, amintind că numărul de turiști ruși în țară a depășit 300.000 în 2016.

Cu toate acestea, experții cred că interesele Rusiei în Muntenegru merge dincolo de achiziționarea de case de vacanta și posibilitatea de a petrece un concediu. În urma cu câțiva ani, Moscova a cerut permisiunea de a utiliza porturile muntenegrene pentru realimentare și repararea navelor militare, utilizate pentru operațiuni la scară largă, cum ar fi în Siria.

„Cu toate acestea, Djukanovic a refuzat aceste pretenții, iar ca răspuns, Rusia a decis sa-i aduca la putere in Muntenegru pe acei politicieni care ar fi oprit integrarea euro-atlantică a țării, și ar permite Rusiei să câștige un cap de pod acolo“ – scrie ziarul.

Dar complotul a eșuat. Potrivit rapoartelor, oficialii muntenegreni au primit informatii de la colegii lor din Serbia care i-au avertizat de prezența unor spioni militari ruși în țară. Cu patru zile înainte de alegerile din Muntenegru, Mirko Velimirovic, fost polițist, s-a prezentat la politie recunoscand ca este implicat într-o conspirație menita sa rastoarne puterea de stat si sa-l asasineze pe premier. Realizând că planul a fost descoperit, spionii rusi au fugit din țară.

„De asemenea, au fost aduse acuzații împotriva lui Alexander Stevan Sindjelic, șeful unității sârbe asociate cu grupul de bykeri pro-Kremlin “Lupii de noapte” și veteran al războiului din Donbas. Mai târziu, el a recunoscut ca Șișmakov a fost unul dintre principalii finantatori ai loviturii de stat eșuate“, – spune articolul.

„Acum, Muntenegru este membru al NATO și caută în mod activ aderarea la UE“, – scrie autorul. Dar experții avertizează că situația este instabilă.

„Tentativa de lovitură de stat a fost indicatorul că Rusia continuă să se implice în evenimentele din regiune, Muntenegru fiind un exemplu în cest sens. Acest lucru arată capacitatea Rusiei de a folosi forța brută și metodele clandestine pentru a submina și destabiliza regiunea ..“, – a declarat Mark Simakovsky, expert pe Rusia în cadrul Atlantic Council (Washington).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Newsweek: Noi detalii despre tentativa rusească de puci în Muntenegru

  1. bogdan spune:

    Aici se vede clar cat de inapoiati sunt godacii cat sunt de departe de Lumea Civilizata si Democratica si cat de prosti ne cred pe noi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top