omuletii verziCând NATO se reunea la summit-ul său din Ţara Galilor, iar Putin negocia cu Kievul încetare a focului, societatea rusă a fost înfiorată de primele anunţuri privind înmormântarile militare secrete al soldatilor ucişi în Ucraina„, scrie Anna Nemţova in Newsweek.

În câteva zile, între 8 august şi 2 septembrie, numarul de militari ruşi morţi în Ucraina a depaţit 200 de oameni, într-un război care, oficial, nu a avut loc„, scrie jurnalista.

Unul dintre soldații cu contract, care a servit în Ucraina, a descris într-un interviu telefonic pentru Newsweekcea mai lungă luna de august din viata sa.Care a fost cel mai urât lucru? Prietenii răniți care mureau în spitalul din Rostov, sicriele de zinc şi aşa-zisa „încărcătură 200” (Gruz-200) și riscul ca oricând sa ma alatur acestor morti” -povesteste militarul.

Luna trecută, când ne duceau cu trenul la Rostov, nu aveam habar ca vom fi trimisi in Ucraina. Toţi credeam mergem pentru exerciții militare de rutină. Dacă aș fi știut că e vorba despre război, mi-as fi dat demisia, chiar acolo, la Kostroma, pentru că am doi copii mici acasă, „- relatează parașutistul Regimentului de Garda 331 Aeropurtat din Rusia.

Acesta povesteşte puţini dintre colegii săi împărtăşeau idealul lui Putin privind fondarea Novorossia ca stat separat in estul Ucrainei„, spune Nemtova.

cargou 200

Gruz-200, indicativ pentru transportul militarilor morti

Din momentul in care, pe 18 august, au trecut granița în Ucraina, soldaților le-a fost oferita doar o sansa la pauză de luptă, in care au putut vorbi repede cu rudele. Ca sa nu fie identificati ca forte regulate ale armatei ruse, comandanții le-au ordonat parașutiștilor sa se schimbe în uniforme de camuflaj de tip occidental, pe care soțiile trebuiau sa le cumpere cu bani proprii se arata in articol.

Deși contractele curente nu conțineau clauze privind dislocarea într-o țară străină, nimeni nu le-a cerut să semneze documente pentru trimitere in Ucraina, spune Nemtova.

Nu m-am oferit niciodata voluntar, dar orice încercare de a scăpa ar fi fost în zadar: mâine suntem trimisi înapoi înrasnita”, dacă cineva mi-ar fi spus adevărul, niciunul dintre noi nu ar fi semnat pentru o mie de dolari pe lună ca sa moara ars de viu în Ucraina„- a spus ofițerul în vârsta de 30 de ani, care a cerut să nu i se divulge identitatea, scrie Nemtova.

Invazia în Ucraina a avut loc în slow motion începând dinprimăvară, continuă jurnalista. Pe 16 apriliemilițiile”  în uniforme verzi, care arătau ca nişte profesionisti, au inconjurat centrul administrativ din oraşul Slaviansk din estul Ucrainei.

Noi, „oameni verzi politicosi„, născuți în Uniunea Sovietică, suntem la fel ca cei din Crimeea„, a declarat unul dintre omuletii verzi„- spune Nemtova.

Pe 2 iunie, în Rusia a intrat primul camion cusemnul Gruz-200 (Cargo-200). Acesta aducea in înapoi în tara cadavrele a 31 de militari ruși. „Voluntarii” erau trecuti de 30 de ani, iar unii chiar de 40, se mai arata în articolul din Newsweek.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top