trupe NatoVladimir Putin, ca mulți alţi ruși, crede că extinderea NATO este îndreptata împotriva Rusiei. Prin urmare, Kremlinul consideră că în interesele sale este nu doar să opreasca extinderea în continuare a Alianței, dar și sa submineze existenta ei.

„Nu este în interesul Occidentului sa lase să se întâmple asta. Dar nici în interesul Rusiei nu este”- sustin analistii The National Interest (NI).

Publicația sugerează că Putin și susținătorii săi nu înțeleg adevăratele obiective ale NATO. „Din păcate, sunt multi şi cei din Occident care nu le înțeleg” – scrie NI.

În timpul Războiului Rece, scopul principal și cel mai evident al alianței a fost izolarea Uniunii Sovietice, și răspunsul eficient la posibile atacuri ale URSS.

După încheierea Războiului Rece, doar fostele țări din Pactul de la Varșovia mai considerau Rusia o amenințare. Europa de Vest nu. Cu toate acestea, NATO nu a fost desființată, deoarece izolarea Moscovei nu a fost niciodata unicul scop al alianței.

NATO este un instrument important pentru menținerea securității în Europa. Și acest lucru este valabil nu numai în cazul amenințărilor externe, dar, de asemenea, a celor interne. După Primul Război Mondial, multe țări din Europa de Est au început să intre în conflict unele cu altele. După al Doilea Război Mondial, acest lucru a fost evitat deoarece trupele sovietice menținea pacea în regiune.

NATO Iron Sword 2104După retragerea trupelor sovietice a reaparut pericolul ca aceste conflict sa fie reluate. Cu toate acestea, din cauza dorinței unor țări din Europa de Est sa adere la NATO și UE, est-europenii au fost de acord sa recunoasca granitele existente. Una dintre condițiile pentru aderarea la NATO este lipsa disputelor teritoriale cu alte țări.

Publicația notează că, acționând cum a acţionat în Ucraina și Georgia, Vladimir Putin se foloseste de aceasta conditie. El creează dispute teritoriale care să nu permita acestor țări să adere la NATO. „Și se pare că a reușit acest lucru”, – scrie ziarul.

Moscova este convinsa că Rusia va fi mai în siguranta dacă NATO va colapsa. Cu toate acestea, desfiintarea Alianței nu îi va folosi la nimic lui Putin, spune NI.

Activitățile NATO se bazează pe atingerea unui consens. Dacă numarul țărilor nemulțumite de ordinea existentă – exemplu Grecia și Ungaria – va fi mai mare, NATO ar deveni o organizatie complet inutila și nu va putea răspunde în mod eficient la acțiunile Rusiei.

Dar declinul NATO nu va conduce neaparat la creșterea influenței rusești, ci mai degraba la reluarea conflictelor care au fost anterior suprimate sau ținute sub control prin calitatea de membru NATO, afirma The National Interest.

Primele care ar putea reaprinde flacara razboiului sunt Turcia și Grecia în conflictul lor pentru Cipru. Rusia mentine în prezent relatii amicale cu ambele țări și se va confrunta cu o alegere dificilă. Turcia ar putea raspunde in urma sprijinirii Greciei de catre Rusia începand să ajute adversarii Moscovei din Cecenia și alte regiuni din Rusia, cu populații predominant musulmane.

În plus, Ungaria pro-rusa ar putea încerca din nou să recupereze teritriile „pierdute”. Moscova nu este împotriva pretențiilor maghiare fata de Ucraina și România. Dar este puțin probabil ca va fi incantata daca Ungaria îşi va îndrepta atenția asupra Serbiei și Slovaciei.
avioane nato
În plus, odata cu aparitia de noi guverne anti-occidentale in Europa, vor fi tot mai multe țări care vor apela la Statele Unite pentru ajutor. În plus, acestea vor fi mult mai încântate sa ofere arme Ucrainei și altor state care se opun în mod deschis Rusiei.

„Ironia este că Rusia poate evita toate acestea sa se produca, dacă NATO va rămâne puternică și unita” – scrie ziarul. NATO va avea fata de Rusia o atitudine mult mai prudenta decât anumite țări luate individual. De asemenea, acceptarea Ucrainei in NATO ar putea fi calea cea mai sigură de a obliga Kievul și Occident sa se impace cu pierderea Crimeei și regiunilor de est în favoarea Rusiei (pentru a fi admisa in NATO, Ucraina va trebui sa renunte la toate pretentiile teritoriale – n.r.).

„Cu alte cuvinte, Moscovei îi va fi mult mai bine cu un NATO puternic, sprijinit de SUA, si care menţine securitatea în Europa și lasă Rusia în pace (dacă dorește), decât un NATO slab (sau inexistent), din care cauza SUA, Europa și Rusia vor fi implicate într-un conflict inutil, iar relațiile dintre ele sa devina tensionate”- conchide NI.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top