„Cu o sută de ani în urmă, Rusia a plătit pentru ambițiile Serbiei și Muntenegrului, deși puțini oameni își mai amintesc acest lucru, dar e bine să nu subestimăm influența principeselor muntenegrene asupra politicilor și atitudinilor curții imperiale rusești”, scrie pe Facebook jurnalistul rus Andrei Nikulin.

„A plătit cu milioane de vieți pe campul de lupta, mai multe sute de mii de civili care au murit în haosul războiului de patru ani, dezintegrarea statului și un război civil sângeros care i-a urmat. În general, toate acestea au răpit, bănuiesc, mult mai mulți oameni decât cei care trăiau în acele vremuri în Balcani.

Acum, în lumina amintirilor iugoslave despre evenimentele din urmă cu douăzeci de ani și fecară de mâini ale „patrioților”, întrebându-se cum se putea da riposta Occidentului, dacă conducătorii de atunci ar fi avut „voința politică”, vreau să-i întreb pe „șoimii țării” – câți soldati rusi vor din nou sa rapuna de dragul ”fratiorilor”? Vorbiti serios, chiar dacă la timpul trecut, despre o confruntare militară cu NATO? Și repetați ​​cu mândrie că acum, dacă se întâmplă așa ceva cu unul dintre aliații noștri, nu veți pierdeți șansa de a „riposta”? Deci, câte sute, mii, zeci de mii de vieți de compatrioți costa prestigiul, patosul și ambițiile voastre geopolitice? Și mai important, pentru ce?

Haideți să fim cinstiți și să recunoaștem, nu au profitat oare de noi cele două țări, dintre care una a trăit direct din subvenții rusesti, contra furnizării către curtea țarista a fiicelor monarhului muntenegrean sub formă de mirese, iar cealalalta, mai puțin dependentă, dar la fel de speculativă pe chestia cu rudenia etnică și religioasă, pentru a obține o acoperire militară puternică și o pârghie împotriva adversarilor?

Interesul lor era evident – bani, umbrelă militară și diplomatică, șansă de creștere, dublarea teritoriului și crearea de mini-imperii. Care a fost interesul Rusiei? Un sentiment dulce că cineva te recunoaște de ”sef” și se închină „țarului alb”? Beneficiile comerțului – mizerabile și pierderi incomensurabile, chiar dacă războiul se încheia cu o victorie. Primul război mondial a subminat inclusiv tarile invingatoare – Franta si Marea Britane – atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere psihologic și ar fi costat la fel de mult și Rusia, dacă ea reusea sa ajunga victorioasa la Versailles.

Achiziții teritoriale? Sa fim seriosi! Pentru Galiția, cu notoriul Bandera și naționalismul ucrainean, Armenia de Vest, Iranul de Nord și strâmtorile? Cât am fi reusit sa le păstrăm și câte probleme ar fi creat? Nici Serbia nu și-a putut salva micul imperiu și ca rezultat s-a pârlit.

Pentru ce merita sa lupti în urma cu o sută de ani, sprijinind o țară care a creat în mod clar un casus belli, ucigând moștenitorul la tronul unui stat vecin puternic cu ajutorul serviciilor sale secrete? Războiul era inevitabil oricum? Posibil, deși istoria nu tolerează cojunctivele. Dar dacă ar fi început câțiva ani mai târziu, iar atunci fiecare an era important din cauza reaînzestrarii armatei, probabil că numarul de victime ar fi fost mai mic și rezultatul nu atât de tragic?

Și cel mai important – de dragul a ce încercăm să repetăm ​​toate astea? Din motive de prestigiu și resentiment, pentru o Serbie Mare, mai mare decat o pot duce insisi sarbii?

Suspectez că vom înjura NATO pentru bombardarea Belgradului și peste zece ani, când Serbia se va fi deja alăturat atât UE, cât și NATO, uitând nemulțumirile trecutului de dragul viitorului.

Și totuși, Iugoslavia a căzut sub povara naționalismelor și ambițiilor locale, inclusiv a celor sârb. Greseala Hagai nu este că i-a condamnat pe cine nu trebuie, ci ca nu i-a condmanat pe toti care trebuie. Aceasta este problema. Dar sa faci sfinti dintr-o parte a conflictului interetnic sângeros este o prostie la fel de mare ca și încercarea de a declara acceasi parte draci absoluti. Toti ai taiat si spanzurat în egala masura.

Răspunsul la intrebarea cum oprim conflictul, masacrul, dacă presiunea internationala nu funcționează, iar propunerea de a trimite castile albastre este respinsă – nimeni nu îl poate da. Mai ales în situația în care trei sferturi din populația provinciei rebele este un popor cu o limbă diferită, o religie diferită și o altă cultură. Când muzele amutesc, situația este deja pierdută. Ea trebuia să fie rezolvată mai devreme, evident nu de un naționalist precum Miloșevici, și, în mod evident, nu tăind din privilegiile autonomiei etnice. Trebuia rezolvata înca de cand au început primele conflicte în anii ’70.

Acum, după Crimeea, Abhazia și Osetia și toate cuvintele despre „exprimarea directă a voinței poporului”, întreaga retorică rusă despre KOSOVO este în general penibila. Discursurile ca Kosovo este pamantul stramosesc al sarbilor nu au prea mult sens. În istoria balcanică veche de secole, zeci de națiuni pot emite pretentii pentru fiecare teritoriu și fiecare dintre aceste națiuni va prezenta în mod clar tomuri de dovezi.

Singura modalitate de a rezolva problemele din Balcani este sa se faca mai multe peninsule balcanice, care sa fie alocate exclusiv popoarelor balcanice. Una pentru sarbi, una pentru croați, alta pentru bosnieci și albanezi. Și nici nu sunt sigur ca macar asa se vor impaca.

Concluzia esta una. Să nu ne băgăm, sa uitam, să evităm disputele eterne între slavii sudici. Să facem comerț cu ei, să-i vizităm, să bem împreună rachiu. Dar să nu luptam nici cu ei, nici pentru ei, și, în general, pentru nimeni, doar pentru  noi înșiși.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Nikulin: ”…să bem împreună rachiu. Dar să nu luptam nici cu ei, nici pentru ei”

 1. Jos propaganda mincinoasa fascist - sorosista spune:

  Halo ma habarnistilor care habar nu aveti de istorie, in primul razboi moondial NU exista alta tara invingatoare decat Germania, care a incheiar razboiul la portile Parisului in urma unui acord de pace semnat intre ea si rivalii ei acord in care se introna pacea prin retragerea armatelor tarilor beligerante in propriile granite si revenirea la Status Quo-ul dinainte de acest razboi fara perspectiva pentru nicio tara beligeranta Dupa inche4eierea pacii si dupa ce li s-a cerut soldatilor sa nu mi lupte, ticalosii saxoni l-au schimbat pe premierul care a semnat acest Tratat de Pace iar cel nou sustinut de francmasonerie au negociat cui parlamentarii germani sionisti si tradatori, ca Germania a recunoscut ca a fost invinsa, Consecinta acestei mari minciuni, tradari si ticalosii este ca acestea au fost BAZELE pe care s-a nascut HITLERISMUL.
  Asa ca nu mai mintiti lumea ca dupa 100 de ani se cunoaste adevarul foarte bine, asta chiar daca bestiilor criminale care continua razboiul si in ziua de azi, nu le place sa cunoasteti acest adevar ptr ca nu veti mai raspunde chemarii de a deveni carne de tun moarta pentru interesele lor criminale!

 2. bogdan spune:

  la final „noi insine”…

 3. bogdan spune:

  Corect !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top