Putin tanarFostul ofițer KGB Iuri Şveţ a declarat la audierile de la Londra, în cazul uciderii lui Litvinenko, că ultimul ar fi fost ucis din cauza informațiilor cu privire la modul în care Putin, în anii ’90, proteja afacerile ilegale ale unui cartel columbian de droguri.

Este vorba despre dosarul menţionat deja în cadrul audierilor şi întocmit pe numele lui Viktor Ivanov, actualul director al Serviciului Federal de Control al Drogurilor și unul dintre oamenii de încredere al președintelui rus Vladimir Putin, relatează BBC.

Acest document ar fi fost pregătit de Iuri Şveţ în septembrie 2006 la ordinul lui Alexandr Litvinenko.

Şveţ susţine ca a inclus în acest dosar şi informații cu privire la relațiile lui Putin și Ivanov cu așa-numitul grup de crimă organizată din Tambov care, la rândul său, în anii 90, se ocupa cu traficul de droguri și spălare de bani pentru unul dintre cartelurile columbiene de droguri.

Potrivit lui Şveţ, acest dosar a împiedicat o importanta tranzactie in urma careia Victor Ivanov urma sa primeasca personal 10 – 15 milioane de dolari sub formă de „mita”, şi ca in egală masura dosarul a trezit îngrijorarea personala a lui Vladimir Putin.

SveţFragmente din dosarul alcatuit impotriva lui Viktor Ivanov au fost deja citate în cadrul ședinței Curtii de Justiție de la Londra, iar ieri, Şveţ, care a vorbit prin intermediul unei legaturi video din SUA, si-a dat acceptul in fata reprezentanților justiției britanice pentru publicarea completa a acestui document.

Avocatul văduvei lui Litvinenko, Ben Emmerson a citit un fragment din dosar:

„A fost un moment ciudat. Ivanov, șeful Serviciului Federal de Securitate pentru combaterea contrabandei, a colaborat cu organizatia criminala de la Tambov în încercarea de a câștiga controlul asupra portului maritim din Sankt-Petersburg. Portul era folosit de gangsteri pentru contrabanda cu droguri columbiene aduse pentru a fi distribuite în Europa. Putin, care la acea vreme lucra în administrația orașului, era consultant al companiei SPAG care, potrivit informațiilor disponibile, era mplicata în spălarea banilor cartelului de droguri din Columbia în Sankt Petersburg. Kumarin, liderul banditilor de la Tambov era în consiliul de administrație al uneia dintre filialele SPAG”.

În plus, o parte din datele din dosar au fost colectate de Şveţ in urma interceptarii discutiilor dintre fostul presedinte Kucima cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). De acolo provin informațiile despre posibila implicare a lui Vladimir Putin în traficul de droguri, pe vremea când acesta lucra în administrația orasului Sankt-Petersburg.

„Acesta era un raport al serviciului de securitate ucrainean SBU citit președintelui Kucima, și, ca atare, era un document secret. Documentul a fost comunicat oral: seful SBU Derkaci a raportat ca detine documente pe care SBU le-a primit din Europa și care demonstreaza că Putin a avut legaturi cu firma SPAG, care era in curs de investigare în Germania și Liechtenstein sub suspiciunea de spălare de bani pentru un cartel de droguri din Columbia”- a mai spus Şveţ.

Amintim ca Litvinenko a murit la Londra în noiembrie 2006 dupa ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv. Rudele lui Litvinenko cred că el a fost ucis la ordinul Kremlinului. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzații. Înainte de moartea sa, Litvinenko l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin de implicare în otrăvirea sa.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top