Dupa decizia autorităților ruse de a înființa controlul de frontieră la granița cu Belarus, experții sugerează care ar putea fi cauza acestei masuri a Kremlinului. Conform unei versiuni, Rusia încearcă să facă presiuni asupra statului vecin, al cărui lider Aleksandr Lukașenko refuza să accepte creșterea prezenței militare ruse în țară. De asemenea, introducerea controlului de frontiera ar putea avea drept cauza si conflictul gazelor, scrie Kommersant.

Directorul Centrului de Cercetare Strategica, Arsenii Sivitski, vede în decizia Rusiei  o încercare de a pune presiune asupra Minskului. „Noi nu cedam in problema bazelor (plasarea bazelor militare rusești pe teritoriul Belarusului – nr.). Este motivația principală a Kremlinului”, – a spus expertul.

Sivitski remarcat faptul că Belarus „nu vrea sa fie parte a unei sfere de influență”. „Noi suntem un stat independent și suveran, din punctul de vedere al propriei  securitati, prezența trupelor străine, mai ales a unei țari care în arena internațională se comportă destul de neașteptat și imprevizibil, – este periculoasa pentru suveranitatea și independența noastră” – a spus analistul.

Minsk si Moscova discuta de mai mulți ani problema deschiderii unei baze aeriene ruse în Belarus. Discuțiile au fost reluate în 2016, când trupele rusești au început să se concentreze la frontierele de vest, iar Rusia sa caute noi baze militare în străinătate, din cauza relațiilor tensionate cu Uniunea Europeană.

Ultimele declarațiile oficiale pe această temă au fost facute în luna aprilie 2016, când ministrul de externe al Belarus, Vladimir Makei, a declarat că problema bazei aeriene ruse în Belarus este închisa. Anterior, Alexander Lukașenko s-a exprimat împotriva desfășurării bazei aeriene ruse în Belarus și a spus că țara sa nu are nevoie de astfel de obiecte militare.

Directorul Centrului din Belarus pentru Integrare Europeană, Iuri Șevțov, sugerează insa că tensiunile dintre Rusia și Belarus sunt din cauza disputei nerezolvate cu privire la prețul gazului. Potrivit lui, până când această problema nu va fi rezolvata, în relațiile dintre cele două țări va exista tot mai multa nervozitate.

De la începutul anului 2016, Minskul a decis unilateral sa reduca la jumatate pretul platit pentru gazul rusesc, motivand o serie de dispoziții din Acordul interguvernamental semnat cu Rusia in 2011. În prezent, Rusia sustine ca Belarus a acumulat datorii de aproape 600 de milioane de dolari. Dupa primele negocieri nereușite, Moscova a tăiat livrarile in Belarus de petrol scutit de taxe, fapt care a lovit economia locală și bugetul de stat.

Pe fondul deciziei Rusiei de a infiinta controlul la frontira cu Belarus, au aparut zvonuri privind retragerea tarii din EURASEC, OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă) și statul Uniunea Rusia-Belarus.

Potrivit fostului presedinte al Parlamentului din Belarus din anii 1990, Stanislav Șuskevici, apartenenta Belarus la OTSC încalcă constituția. „Avem angajament de neutralitate, iar Organizația Tratatului de Securitate Colectivă este o alianță militară. Lukasenko a acceptat pentru a le face pe plac rusilor. Dacă nu ar fi Rusia, el nu ar fi reusit sa se mentina atata timp la conducerea statului …”, – crede politicianul.

Potrivit lui Șuskevici, posibila decizie a Belarusului de a se retrage din OTSC și statul Uniuena Rusia-Belarus va fi la fel de utila pentru Belarus, cat si pentru partea rusă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top