Comisia Europeană (CE) ar putea cere de la Gazprom sa permita accesul unui al doilea producator de gaze naturale la gazoductul  „Nord Stream – 2“, scrie ziarul „Vedomosti“, care a analizat proiectul mandatului ce urmeaza sa fie oferit Comisiei Europene pentru negociere pe marginea noii conducte de gaze.

„Poate fi solicitat ori acces direct la conducta pentru furnizori independenți, ori prevazuta capacitatea lor de a vinde gaze naturale către consumatorii europeni pe teritoriul Rusiei. Nu contează cine va asigura transportul gazelor  ..“, – a declarat reprezentantul Ministerului Energiei dintr-o țară UE.

Interlocutorul „Vedomosti“ a mai spus că pentru aceasta decizie au votat Portugalia și țările din Europa de Est, iar Germania și Franța „au avut obiecții“.

Discutarea mandatului CE va continua în luna septembrie. Sursa publicației, familiarizata cu discutiile, a explicat că al doilea furnizor ar putea fi din randul producătorilor de gaze din Rusia.

Realizarea „Nord Stream – 2“ trebuie să înceapă în 2018 și să fie finalizata la sfârșitul anului 2019. Conducta de 1.220 km va fi trasa pe fundul Marii Baltice de pe coasta rusă spre cea a Germaniei. Capacitatea fiecăruia dintre cele două fire are conductei va fi de 27,5 miliarde de metri cubi pe an. Noua conducta ar dubla capacitatea gazoductului existent „Nord Stream“.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană – organul suprem al executivului UE – a cerut țărilor membre ale UE mandat pentru a negocia cu Rusia proiectul „Nord Stream – 2“.

În ciuda faptului că CE consideră proiectul contrar normelor Uniunii energetice a UE, ea permite punerea în aplicare a acestuia.

Controversa provine din faptul că „Gazprom“ nu vrea ca „Nord Stream – 2“ sa se afla sub jurisdictia pieței interne a UE și a celui de-al treilea pachet energetic, așa cum a cerut, în februarie 2017,  Direcția Generale pentru Energie a Comisiei Europene.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Noi probleme pentru Gazprom din partea Comisiei Europene

  1. bogdan spune:

    Nasol moment pt Godaci ! Ei credeau ca vor face Nord Stream 2 pt a santaja si mai mult Ucraina precum si Europa ! Sa vezi ca vor construi pe banii lor tulumba si vor fi obligati sa dea acces liber la acelasi pret din piata catre orice utilizator ! Inclusiv Ucraina direct sau prin intermediari ! Ha ha ha ! A crezut piticotul dement ca se poate pune cu Lumea Civilizata ! Ei bine se inseala ! Sunt doar o mica economie zonala bazata pe vanzare de materii prime ! Nimic mai mult !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top