ISISMilitanții islamişti din Caucazul de Nord au jurat credinta grupul „Stat Islamic” și a liderului său Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit kavkaz-uzel.ru, care face trimitere la un film postat pe Youtube pe 21 iunie.

Potriivt filmuli, militanții care aparțin de Imarat Kavkaz (reprezentând aproape toate regiunile din Caucazul de Nord, inclusiv Cecenia, Daghestan, Kabardino-Balkaria, Ingușetia) au depus jurământul lui al-Baghdadi. Videoclipul afirmă că toţi militanți sunt uniți în această decizie.

Nu este prima dată când militanții islamisti caucazieni jura credință față de ISIS. Dar, până în prezent, acestea erau juraminte izolate sau individuale ale unor luptatori islamisti din Caucazul de Nord. Astfel, potrivit kavkaz-uzel, unul dintre primii lideri islamisti caucazieni care a jurat credinta fata de ISIS, în noiembrie 2014, a fost originarul din Cecenia Suleiman Zaylanabidov, comandantul militanților care operează în zona Khasavyurt din Daghestan.

Abu Bakr al Bagdadi2Abu Bakr al-BaghdadiPe 6 iunie 2015, Zainulabidov a fost ucis în apropiere de satul Komsomolsk în zona Khasavyurt din Daghestan.

În toamna anului 2014 au depus jurământul de credință față de ISIS Mugutdin Mazanov, despre care se spune ca este liderul islamistilor din zona Caspică.

Pe 19 decembrie 2014, fata de ISIS au jurat credință așa-numitul emir din Daghestan, Abu Muhammad Kadar (Rustam Asilderov) și liderul sectorului Mahacikala – Abu Muhammad Agachaulsky (Arslanali Kambulat). Pe 24 aprilie 2015, Kambulat şi Mazanov au fost uciși în timpul unei operațiuni speciale în satul Novîi Paraul din Daghestan.

Pe 27 aprilie 2015, în Daghestan a fost ucis liderul sectorului Khasavyurt – Khasmagomed Charin, care cu puțin timp înainte tot jurase credinta fata de ISIS.

ISIS2La sfârșitul anului 2014, FSB a raportat că, în punctele fierbinți (inclusiv pe teritoriul ostilităților ISIS) luptă în jurul a 1.500 de cetățeni ai țărilor CSI, mai mult de 850 dintre ei sunt ruși, majoritatea ceceni. În luna septembrie 2014, pe Internet a aparut un video în care militanții islamisti îl amenința pe președintelui rus Vladimir Putin cu „eliberarea” Caucazului.

În luna aprilie, în Daghestan a fost ucis liderul așa-numitului Imarat Kavkaz – Aliaskhab Kebekov. Experții au remarcat faptul că moartea lui Kebekov va aduce disonanță în rândurile militanților, dar se pare ca disparitia liderului a grabit asocierea organizatiei cu ISIS. De asemenea, expertii au remarcat faptul că tactica proclamata de Kebekov – refuzul atacurilor teroriste împotriva populației civile, interzicerea femeilor de a se arunca în aer și folosirea lor în acțiuni armate – este semnificativ diferită fata de tactica ISIS.

„Daca „Emiratul” este specializat în teroare împotriva forțelor de ordine si securitate ruse, ISIS practica teroarea totala si foarte cruda” -sustine Ahmet Iarlikapov, cercetator la Centrul pentru Studii Etno-Politice al Institutului de Etnologie și Antropologie.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top