Gazoductul rusesc Nord Stream-2 va spori dependența energetică a țărilor europene de Rusia și va oferi Moscovei pârghii suplimentare de influență asupra UE. Acesta este un fapt neîndoielnic, despre care practic strigă majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est.

Însă acest proiect are și o altă componenta și amenințare serioasă, despre care nu se prea vorbește – creșterea prezenței militare rusești în apropierea granițelor țărilor NATO.

Această amenințare subestimată a devenit subiect de discuție la Forumul de securitate din Lviv, potrivit eurointegration.com.ua.

Conducta „civilă”

Conducta se va întinde în Marea Baltică de-a lungul coastelor țărilor membre NATO – Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, Germania, Danemarca, precum și Suedia și Finlanda, care nu sunt membre ale Alianței, dar întăresc legăturile cu NATO în contextul creșterii agresiunii rusești.

Cu toate acestea, unele dintre aceste țări susțin proiectul.

Mai întâi de toate – Germania, care, împreună cu Austria și Olanda vor obține cel mai mare beneficiu economic din implementarea sa. Și în timp ce în Germania au loc discuții dure cu privire la cooperarea cu Federația Rusă, care au împărțit efectiv cercurile politice ale țării, afaceriștii merg acolo unde sunt bani. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că companiile germane participă cu entuziasm la proiectul noului gazoduct  –  livrează Gazprom țevi pentru conducta de gaz și altele asemenea.

„Proiectul a împărțit Germania, iar divizarea nu este doar între partidele politice, ci deja în cadrul partidelor”, a declarat Daniel Seiberling, reprezentant al Fundației germane ”Hanns Seidel”, la Lviv.

Între timp, Rusia poate (și, în opinia multor experți, o va face!) folosi conducta ca pretext pentru a desfasura tehnica și echipamente care nu au legătură cu transportul de gaze. Acest lucru se întâmplă deja în Marea Neagră, în apropierea Crimeei anexate și în Marea Azov, unde, împreună cu infrastructura energetică, apar instalații cu dublă utilizare, care sunt utilizate de armata rusă.

„Este suficient să vedem ce face Federația Rusă în Marea Azov. Războiul modern pe mare nu va fi o înfruntare a două flote, a unui număr mare de nave – în fapt, aceasta se va desfasura cu utilizarea sistemelor fără pilot. O infrastructură de tipul unei conducte de gaz le va permite să o folosească nu doar pentru observarea tehnică, dar și pentru culegerea de informații (privind navigatia in zona)”, a declarat Mihail Goncear, director al Centrului pentru strategia globali ”Strateghia XX”.

Federația Rusă și-a mărit prezența militară în Marea Azov sub pretextul protejării construcției ilegale a podului din Kerci. Iar din aprilie 2018, polițiștii ruși de frontieră au reținut acolo aproximativ 150 de nave ucrainene.

Între timp, în partea de vest a Mării Negre, Federația Rusă a echipat platformele petroliere furate de la Ucraina cu sisteme de urmărire pentru spațiul de suprafață și submarin. Astfel, ea și-a asigurat controlul asupra sectorului prin care are loc cea mai mare parte a comerțul maritim al Ucrainei și prin care circula navele NATO care vin la Odesa.

Ce va schimba Nord Stream-2?

Legislația maritimă permite oficial protejarea coridorului prin care trece o conducta și stabilirea unor sisteme de monitorizare a stării sale. Moscova utilizează aceste sisteme și pentru urmărirea navelor care trec prin apropiere, inclusiv a celor militare.

Și deși Rusia utilizează deja o parte a Nord Stream în Marea Baltică în scopuri de culegere de informatii, lansarea celui de-al doilea fir de conductă va permite Rusiei să-și sporească serios potențialul de recunoaștere militara in această regiune.

Pentru Moscova, aceasta este o problemă importantă din cauza consolidării flancului estic al NATO. În țările baltice și Polonia sunt desfasurate batalioanele multinaționale ale Alianței, iar polonezii încearcă, de asemenea, să deschida ”Fort Trump”, care sa fie baza permanentă a armatei americane în aceasta tara.

Cel puțin parțial, traficul spre aceasta noua baza se va realiza prin Marea Baltică.

Și deși acțiunile NATO pe flancul estic reprezintă un răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina, Kremlinul intrepreteza în mod diferit evolutiile in regiune, definind astfel de acțiuni drept o amenințare la adresa Rusiei. Și – cu mare probabilitate – va folosi teza despre „amenințarea din partea NATO” pentru militarizarea conductei.

„Rusia a militarizat deja în mod semnificativ Marea Baltică. Noi desfășurari militare ale Rusiei în zonele economice maritime ale unui număr de state membre ale UE și NATO ar putea accentua tensiunile din cadrul acestor alianțe”, spune Réka Szemerkényi, vicepreședinte al centrului american de analiză CEPA.

Ce mai poate mobliza Rusia în Marea Baltică?

Armata rusă deja utilizează în mod activ drone subacvatice în Siria pentru detectarea minelor sau pentru recunoaștere. De exemplu, la baza marinei rusești din Tartus au fost văzute complexe „Galtel” – robot-submarin – create la comanda armatei ruse.

Am putem vedea toate acestea și în Marea Baltică. Evident, totul sub pretextul nevoii de a proteja infrastructura energetica rusă.

Șanse de a opri construcția Nord Stream-2 mai exista, iar sancțiunile împotriva contractorilor  europeni ar putea fi mecanismul cel mai eficient în acest sens. Monopolistul rus nu este capabil să implementeze singur un proiect în valoare de mai multe miliarde de dolari, mai ales ca 90% din componentele conductei de gaz sunt furnizate de companiile europene.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to ”Nord (military) Stream-2”: Cum noul gazoduct va duce la militarizarea Mării Baltice

  1. Ion spune:

    Speranța moare ultima!!!!

  2. bogdan spune:

    Sa speram ca teava aia nu va functiona niciodata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top