gazpromConstructia celui de-al doilea fir al conductei „Nord Stream”, pentru care face lobby  „Gazprom”, poate juca rolul unui „cal troian” al Rusiei în Uniunea Europeană, a declarat Andrei Kobolev, seful Naftogaz, în cadrul unei conferințe internaționale în Parlamentul European.

„La fel ca și calul troian, Nord Stream-2 este un cadou într-un ambalaj frumos, scopul căruia este slăbirea UE din interior”, – afirma Kobolev.

Potrivit lui, conducta de gaz nu contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale a UE, și nici nu îi oferă acces la noi surse de gaz. În același timp, noua conducta va provoca o scădere semnificativă a volumului de gaze transportate prin rutele existente din țările din Europa Centrală și de Est, și va conduce la o cadere rapidă a acestora.

Kobolev a prezis că punerea în aplicare a proiectului „Nord Stream-2” va duce la concentrarea punctelor de livrare a gezelor rusesti aproape în întregime în Germania. Însă conductele de gaz existente între nordul Germaniei și țările din Europa Centrală și de Est nu au capacitate suficientă pentru a prelua noile volume de gaze necesare regiunii Europei de est.

Schimbarea peisajului pieței gazelor naturale va crea noi oportunități pentru „Gazprom” in ceea ce priveste abuzul de poziție dominantă și va amenința securitatea energetică a UE. Cele mai multe țări din sudul Europei Centrale și de Est sunt puternic dependente de gazul rusesc și au acces limitat la surse alternative. Punerea în aplicare a proiectului „Nord Stream-2” va înrăutăți în continuare poziția de negociere a acestor țări în relația cu „Gazprom”, – a declarat președintele „Naftogaz”.tevi gaze

El nu a exclus apariția deficitului de gaze în țările din Europa Centrală și de Est și că este acest factor ar putea fi folosit de Rusia în discuțiile politice dar și pentru cereri de concesii politice din partea UE.

Noua conducta poate fi utilizata pentru formarea unui conflict artificial între statele membre ale UE și să amenințe securitatea UE – a mai spus Kobolev. – Timp de mulți ani, Ucraina a promovat politica – „gaze naturale rusești în schimbul loialității”, ”ca rezultat, am cumparat gaze la unul dintre cele mai mari prețuri din Europa, și eram limitati în deciziile noastre politice. De-a lungul ultimilor doi ani, Ucraina a demonstrat că diversificarea furnizorilor și integrarea cu piețele de gaze învecinate – este o strategie mult mai eficientă atât politic, cât și financiar. Suntem surprinși că UE are în vedere posibilitatea unei mișcari în direcția opusă cu acest proiect Nord Stream -2″.

Amintim ca, în septembrie 2015, „Gazprom” și companile Shell, OMV, E.ON. au semnat un acord pentru infiintarea unei societati de proiect care se va ocupa de construirea conductei „Nord Stream – 2”. În luna octombrie, presedintele rus, Vladimir Putin, a dat personal startul în construcția conductei de gaz „Ukhta – Torzhok-2”, care va asigura gazele pentru conducta „Nord Stream – 2”.

În cazul în care Rusia și partenerii sai occidentali vor duce la bun sfasit proiectul, acest lucru  va priva tarile din Europa Centrala si de Est de o serie de venituri din ranzitul de gaze. În acest sens, Ucraina va piede doua miliarde $, Slovacia – 0,8 miliarde $ si Polonia – 0,4 miliarde $. La randul sau, UE isi va pierde independența energetică reală.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top