hrana petrolDe la jumătatea lunii iulie, preţul petrolului pe pieţele mondiale a scăzut cu aproape 20%. La ora actuală, barilul de petrol Brent depăşeşte cu puţin 92 de dolari, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel al cotaţiilor din iunie 2012. Ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) se vinde cu 89 de dolari pe baril, tranzacţionându-se la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de an.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat miercuri că tendinţa de scădere a preţului petrolului va continua, iar cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea coborî până la 80 de dolari.

Scăderea preţului la petrol a coincis cu o creştere bruscă a dolarului în raport cu toate celelalte valute, care s-a produs pe fondul renunţării treptate din partea Rezervei Federale a SUA la politica pornirii tiparniţei de bani.

Scăderea preţului la petrol ar putea fi rezultatul unui complot între SUA şi ţări din Orientul Mijlociu, susţine fostul ministru de finanţe rus Aleksei Kudrin, citat de agenţia ucraineană de presă Unian.

O astfel de situaţie s-a mai întâmplat în 2008, înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, a amintit el. Cu toate acestea, unii experţi spun că există o serie de argumente importante care contrazic teoria conspiraţiei.

Aleksei Kudrin spune insa ca nu se poate afirma fără echivoc că cineva manipulează piaţa de petrol.Aleksei Kudrin

Dar, afirmă fostul ministru rus, în contextul în care se ştie că Rusia este dependentă în primul rând de preţurile ridicate la petrol şi că s-a obişnuit să trăiască în condiţiile unui preţ ridicat la „aurul negru” se poate suspecta un aranjament între unele mari ţări exportatoare, între care SUA, şi, de exemplu, state din Orientul Mijlociu, privind o creştere a extracţiei de petrol şi menţinerea unui preţ mai mic la ţiţei.
Majoritatea experţilor occidentali şi ruşi nu susţin ipoteza fostului ministru Kudrin. Cei mai mulţi experţi cred că oscilaţiile actuale sunt o consecinţă directă a unor factori fundamentali. Este vorba de un excedent pe piaţă în condiţiile unei scăderi a cererii, susţin aceştia. Libia, care la sfârşitul anului 2012 şi-a redus producţia de petrol (cu 1,2 milioane de barili pe zi), din motive lesne de înţeles, se întoarce acum pe piaţă. În acelaşi timp, Arabia Saudită, care a compensat atunci volumul lipsă din Libia, nu se grăbeşte să-şi reducă livrările.

Mai mult, spun experţii, saudiţii au redus preţul oficial la aurul negru pentru consumatori la 1-2 dolari, ceea ce, în opinia lor, ar demonstra refuzul saudiţilor de a da înapoi Libiei cota ei de pe piaţă. În plus, există un surplus de producţie în Irak şi Iran, în condiţiile în care China şi-a redus achiziţiile de petrol din cauza problemelor din economie, mai argumentează ei.Fitch

Potrivit Fitch, reapariţia întreruperilor în aprovizionare precum şi o acţiune pozitivă din partea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt cei mai probabili catalizatori pentru o revenire a preţurilor.

„În absenţa acestora, noi scăderi sunt posibile, în special dacă apar noi dovezi cu privire la o nouă încetinire a cererii mondiale sau cu privire la majorarea capacităţilor de rezervă ale OPEC”, susţine Fitch.

De asemenea, agenţia de evaluare susţine că aprecierea dolarului american, care s-a întărit în raport cu moneda euro cu aproximativ 10% de la mijlocul anului, contribuie şi ea la scăderea preţului petrolului care este cotat în dolari.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Nori negri peste bugetul rus. Moscova vede un complot al petroliştilor

  1. rsumy spune:

    Rusia depinde de pretul Brent Oil (mai dens si mai bogat in sulf). La ora la care scriu, pretul petrolului brent era de $90.94 fata de $92.11 ieri. (vezi: http://www.investing.com/commodities/brent-oil-advanced-chart) Rusnacii nu vor mai avea bani pentru inarmare… Ha, ha, ha!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top