Cercetătorii norvegieni de la bordul navei GO Sars au descoperit că submarinul sovietic ”Komsomolets”, scufundat în Marea Norvegiei, este în continuare  o sursă de radiații nucleare, potrivit postului de televiziune TV2.

La 8 iulie, experții norvegieni au prelevat probe de apă de la un tub de ventilație a submarinului sovietic. Studiul preliminar a arătat că nivelul de radiații este de 100.000 de ori mai mare decât ar trebui să fie în apa de mare pură.

În total, cercetătorii au luat trei probe de apă, în două probe anterioare nu au fost găsite abateri de la norma.

Șeful expediției, Hilda Eliza Heldal, a menționat că acestea sunt rezultate preliminare, toate probele vor fi verificate suplimentar după întoarcerea expediției. Ea a adăugat că scurgerile de radiații nu amenință echipajul sau pescuitul in zonă.

Totodata, oamenii de știință cred că norul misterios, care uneori apare deasupra submarinului scufundat, are legatura cu radioactivitatea submersibilului sovietic.

„Am observat un fel de nor care emana din această gaură în timp. Norul a ieșit din gaură, ceea ce ar putea indica faptul că poluarea se produce periodic”, spune Heldal.

Experții consideră că tubul de ventilare din partea superioară a turnului submarinului este în legatura directa cu reactorul din interiorul epavei.

Submarinul nuclear de mare adâncime K-278 Komsomolets s-a scufundat pe 7 aprilie 1989 după un incendiu care a avut loc la bordul acestuia. Din cei 69 de membri ai echipajului, 42 de persoane au fost ucise. Reactorul submarinului a fost dezafectat, la bordul navei ramanand torpilele anti-submarin cu focoase nucleare.

Astăzi, epava se află la o adâncime de 1700 de metri.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Norvegia a descoperit scurgere radioactivă de la un submarin sovietic scufundat în Marea Norvegiei

  1. Maciuca spune:

    Dacă e adevărat,nu mai cumpărați produse din peste din norvegia!Este extrem de periculos,pune viata in pericol!

  2. bogdan spune:

    Povesti cu godaci si ciururile lor sovietice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top