K159Agenția Norvegiei pentru Protecție Radiologică a cerut guvernului țării sale sa exercite presiuni asupra Rusiei în obținerea probelor de radioactivitate colectate în zona în care s-a naufragiat submarinul nuclear rusesc K-159.

De mai bine de zece luni, oamenii de știință norvegieni nu pot obține aprobarea vamii rusesti pentru „exportul” probelor din Rusia, potrivit Radio Liberty.

Submarinul nuclear din prima generatie – Proiect 627  (tip „Noiabrie”), care a primit numărul de bord K-159, a naufragiat pe 30 august 2003, împreună cu echipaj alcatuit din 9 persoane. Nava era remorcata spre șantierul naval din Poliarnîi (regiunea Murmansk), dar în mare şi-a pierdut stabilitatea și s-a scufundat la o adâncime de 246 de metri, la trei mile nord-vest de insula Kildin.

Norvegia și-a exprimat imediat îngrijorarea cu privire la pericolul de contaminare radioactivă a apelor, dar partea rusă a dat asigurări că nivelul de radiații în zona nu-l depaseste pe cel natural. Între timp, în conformitate cu organizația norvegiană Bellona, ​​submarinul nuclear K-159 poate fi considerat unul dintre cele mai periculoase obiecte în partea de pe fundul mărilor arctice.

Construit la începutul anilor ’60, K-159 are două reactoare nucleare, cu o capacitate de 70 MW fiecare. Reactoarele conțin aproximativ 800 de kilograme de combustibil nuclear uzat, a cărui activitate este de aproximativ 750 Curie per kilogram, iar starea submarinului dărăpănat si ruginit era extrem de precară înainte de momentul naufragiului de acum peste 12 ani.
k-159

În toamna anului 2014, la inițiativa și cu finanțarea Agentiei Norvegiene pentru Protecția Radiologica, Institutul Norvegian de Cercetări Marine și Centrul pentru Radioactivitate a Mediului al Universitatii de Științe Biologice și Mediu, a avut loc o expediție norvegiano-rusa pentru a studia starea submarinului K-159. Din partea rusă, la expeditie au participat cercetatori de la „Taifun”, „Institutul Kurchatov”, „Yuzhmorgeologiya”.

Cercetatorii rusi si-au luat probele, dar oamenii de stiinta norvegieni nu au reusit sa duca propriile probe de sol și apă din Rusia. De peste 10 luni, autoritatile vamale ruse nu permit „exportul” probelor. Potrivit lui Inger Margrethe Eykelmann, seful departamentului Ţările Nordice al Agentiei norvegiene de protecție împotriva radiațiilor, Rusia cere ca probele norvegiene sa fie testate de oamenii de stiinta rusi. „Probabil Rusia se teme că putem obține informații care sunt  secrete de stat”, presupune Eykelmann.

Norvegienii sustin că submarinul nuclear a lovit fundul marii la doar 13 mile marine de coasta Norvegiei. Ecologiștii norvegieni au motive să se teamă de scurgerea de substante radioactive din reactoarele nucleare ale vechiului K-159.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top