Serviciile norvegiene de informaţii externe s-au alarmat din nou luni în legătură cu bruierea semnalului GPS din Marele Nord, operaţiuni imputate Rusiei şi considerate ”inacceptabile” de către Oslo, relatează AFP.

În raportul lor anual de evaluare a riscurilor, serviciile subliniază incidentele repetate începând din 2017, în cursul cărora semnalele GPS sunt scoase din funcţiune, de pe teritoriul rus potrivit lor, în regiunile de la frontiera cu Rusia, scrie agerpres.ro.

Aceste episoade coincid cu desfăşurarea de exerciţii militare pe teritoriul norvegian, precum manevrele NATO Trident Juncture din toamna trecută sau, mai recent, la jumătatea lui ianuarie la desfăşurarea de elicoptere de atac britanice venite să se antreneze în Arctica.

”Aceasta nu reprezintă doar o nouă provocare pentru activităţile de antrenament norvegiene şi aliate”, a estimat şeful serviciilor de informaţii, Morten Haga Lunde, prezentând raportul. ”Bruiajul este şi o ameninţare, printre altele, împotriva traficului aerian civil şi a operaţiunilor de poliţie şi sanitare pe timp de pace”, a mai spus el.

Norvegia a adus subiectul la cunoştinţa autorităţilor ruse de mai multe ori şi cooperează cu alte ţări nordice pentru a strânge cât mai multe informaţii pe această temă”, a indicat ministrul apărării, Frank Bakke-Jensen.

”Este important (…) să spunem în mod clar că este inacceptabil”, a declarat el la canalul TV2 Nyhetskanalen.

În noiembrie, Finlanda vecină l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Helsinki pentru a răspunde acuzaţiilor de bruiere a semnalelor sistemului de geolocalizare, care a afectat de asemenea nordul teritoriului său în timpul exerciţiului Trident Juncture.

Moscova a respins la rândul său acuzaţiile, considerându-le neîntemeiate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Norvegia se declară iritată de bruierea semnalului GPS de către Rusia

  1. bogdan spune:

    Ar cam fi timpul ca si NATO sa le bruieze mizeria aia a lor de GLONASS…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top