gazpromLiderii UE au aprobat în unanimitate conceptul uniunii energetice propus de către Comisia Europeană (CE), aceasta fiind cea mai dura inițiativa politică energetică a UE după aprobarea, în 2009, a celui de-al treilea pachet energetic, care a creat o mulțime de probleme pentru Rusia, scrie „Kommersant”.

Conceptul presupune că CE va avea dreptul de a interveni direct pe acordurile comerciale de aprovizionarea cu gaze, inclusiv în contractele Gazprom, fapte care vor duce la o deteriorare în continuare a poziției monopolistului rus în Europa. Prima experiență de acest fel a CE a fost castigata în negocierile comerciale cu Gazprom în cursul conflictului gazelor dintre Rusia și Ucraina, iar situația nu este în favoarea Gazprom, apreciaza jurnalistii.

Crearea uniunii energetice a fost primul subiect in dezbaterea sefilor țărilor europene în timpul summit-ului UE de pe 19-20 martie. În urma discuțiilor, CE a propus conceptul, iar statele membre UE l-au aprobat fără modificări semnificative. În special, Comisia Europeană a obtinut împuterniciri prind verificarea  „deplinei conformitati cu legislația europeană a tuturor acordurilor referitoare la achiziția de gaze naturale de la furnizorii externi, în special prin creșterea transparenței acestor acorduri și compatibilizarea lor cu prevederile privind securitatea energetică a UE”.

Auditului CE vor fi supuse nu doar acordurile interguvernamentale, dar şi contractele comerciale. În același timp, informațiile de natura comerciala privind contractele de gaz nu vor fi divulgate. Potrivit Bloomberg, asupra secretului comercial au insistat în special Germania, Olanda și Finlanda.

Șeful Consiliului Europei și unul dintre principalii sustinatori ai uniunii energetice, fostul premier polonez Donald Tusk a dat asigurări că proiectul de lege privind securitatea energetica a UE va fi elaborat „foarte repede”.

Unul dintre interlocutorii Kommersant a sugerat că unul dintre principalele criterii ale viitoarei „securitati energetice a UE” va fi numărul de furnizori externi pentru o anumită țară, in sensul ca CE va intermedia contractele astfel încât numărul acestora sa creasca, „creand o nișă pentru sursele alternative”.

Aceasta prevedere este un atac direct asupra contractelor Gazprom, mai ales în Europa de Sud-Est.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top