NATOOrganizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale cărei relații cu Moscova s-au tensionat în urma crizei ucrainene, dorește să organizeze o nouă rundă de dialog cu Rusia înaintea summitului Alianței, preconizat pentru luna iulie la Varșovia, a anunțat secretarul general al Organizației, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

‘Toți au fost de acord cu abordarea noastră duală, și anume, de apărare și de descurajare puternică (față de Rusia) combinată cu dialogul politic’, a afirmat Stoltenberg în cadrul unui dineu joi seara consacrat Rusiei, la care au participat miniștrii de externe din cele 28 de țări membre ale NATO, reuniți într-un summit de două zile la Bruxelles.

‘Pe această bază a existat un acord larg ieri (joi) pentru ca NATO să organizeze o nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia înaintea viitorului summit din iulie’, a spus el.

Această ‘platformă’, care reunește ambasadorii celor 28 de țări aliate și pe omologul lor rus, este necesară pentru a ‘asigura transparența și predictibilitatea (…) pentru a preveni incidente (militare) periculoase, care ar putea să scape de sub orice control’, a explicat secretarul general al NATO.

La apropiatul summit din 8 și 9 iulie de la Varșovia, șefii de stat și de guvern ai Alianței Nord-Atlantice urmează să decidă asupra consolidării militare în Est, prin desfășurarea de trupe și echipamente suplimentare în țările baltice. Această întărire de capacități, în condițiile în care Rusia este considerată ‘tot mai agresivă’, este fără precedent de la încheierea războiului rece.

Pentru a protesta împotriva anexării Crimeii la Rusia și împotriva ofensivei separatiștilor proruși în estul Ucrainei în primăvara anului 2014, NATO a suspendat rapid orice formă de cooperare practică cu Moscova pe care o acuză de susținerea rebelilor cu arme și trupe.

Teoretic, Alianța a păstrat deschise canalele de dialog politic, dar cu excepția câtorva întrevederi între Stoltenberg și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, nicio reuniune a Consiliului NATO-Rusia nu a fost organizată timp de peste 20 de luni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top