Comisia Europeană a dat undă verde joi acordării unui ajutor în valoare de 600 milioane de euro Ucrainei, care se confruntă cu o gravă criză economică și este în continuare marcată de conflictul declanșat acum trei ani în estul țării, informează AFP.

Banii vor fi transmiși Kievului la sfârșitul lui martie sau începutul lui aprilie, menționează Comisia într-un comunicat care precizează că asistența financiară totală acordată de Uniunea Europeană Ucrainei începând cu 2014 se va ridica astfel la 2,81 miliarde de euro, cea mai mare sumă acordată vreodată unui stat care nu face parte din Uniune.

Plata face parte din cel de-al treilea program de asistență financiară macroeconomică pentru Ucraina lansat după ce această țară a cerut ajutorul Bruxellesului și al Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru a traversa o gravă criză economică, adâncită de conflictul declanșat de separatiștii proruși în aprilie 2014. În pofida mai multor armistiții, ciocnirile dintre rebeli și armata ucraineană s-au soldat până acum cu aproape 10.000 de morți.

Actualul program de asistență financiară macroeconomică al UE pentru Ucraina, decis în 2015, se ridică în total la 1,8 miliarde de euro, dar până acum au fost debitați doar 600 de milioane de euro. În schimbul banilor, Ucraina s-a angajat să facă reforme „pentru a intensifica lupta împotriva corupției, pentru a crea mai multă transparență în gestiunea finanțelor publice, pentru a moderniza serviciile publice, a accelera reformele în sectoarele energiei și finanțelor, pentru a îmbunătăți climatul comercial și a întări mecanismele de protecție socială”, conform executivului european.

Vicepreședintele CE pentru euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, a subliniat că Ucraina a depus eforturi remarcabile pentru stabilizarea și reformarea economiei sale, în pofida conflictului armat care are loc pe teritoriul ei”. La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul UE pentru afaceri economice și financiare, a afirmat că acordarea noii tranșe de ajutor reprezintă o dovadă a continuării „sprijinului susținut al UE pentru Ucraina și cetățenii săi”. „Dorim să ajutăm autoritățile în munca de implementare a unui program politic puternic în beneficiul tuturor ucrainenilor, inclusiv al celor care au fost afectați în cea mai mare măsură de conflict”, se arată în comunicat Comisiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Nouă tranșă de asistență pentru Ucraina în valoare de 600 milioane de euro

  1. bogdan spune:

    UE ajuta Ucraina sa se democratizeze si economic iar porcia lui putler o distruge militar ! Asta nu poate fi trecut cu vederea de catre populatie care vede f bine care ii sunt prietenii si care dusmanii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top