Putin ErdoganNe amintim cu totii discursul lui Vladimir Putin de la Ankara, când a anunțat în mod neașteptat anularea unui proiect important in domeniul energiei – „South Stream”.

Apoi, președintele rus a dat vina pe Bulgaria pentru eșecul acestui proiect, pentur că, în opinia sa, Sofia a fost „incapabila sa acționeze ca un stat independent.” Aluzia era, evident, la „DA”-ul bulgaresc în ceea ce priveşte sancțiunile UE împotriva Rusiei, sugereaza DW.

La scurt timp după declarațiile lui Putin de la Ankara, un număr de publicatii și politicieni ruși au preluat starea de spirit prezidenţiala și bulgarii au fost supusi unor critici dure.

Astfel, Vladimir Jirinovski, de exemplu, a declarat că Bulgaria ar trebui să „se închine la picioarele Rusiei”, iar pe președintele bulgar l-a denumit pur şi simplu „agent CIA”.

Semnal de reconciliere?

Acum, Vladimir Putin a început dintr-o dată să vorbeasce pe un ton conciliant despre Bulgaria. La începutul acestei săptămâni, aflat în Crimeea, Putin a spus ca „aderarea Bulgariei la NATO este un fapt. Nu știu daca e fericita cu aceasta alegere, dar decizia a fost luata, aceasta este alegerea suverană a poporului bulgar. Noi vom trata cu respect aceasta decizie și vom continua sa lucram cu Bulgaria în ciuda tuturor dificultăților în ceea ce priveste punerea în aplicare a proiectelor, inclusiv în sectorul energetic, cum ar fi… „South Stream”.

Da, acelasi South Stream pe care cu pompa la ingropat la Ankara.

De asemenea, Putin a declarat că Rusia și Bulgaria sunt foarte aproape una de alta „spiritual și istoric”.

Unii observatori din Bulgaria au identificat imediat aceste declarații ca pe ” un semnal clar de reconciliere”, „ton complet nou în relațiile bilaterale”.Gazprom

În referirile sale la Bulgaria, Putin a dat asigurări că Rusia va dezvolta relațiile bilaterale „în toate direcțiile”. Probabil a vrut să spun cele două direcții, ambele legate de tensiunile dintre Rusia și Occident.

Din nou „South Stream” în loc de „Turkish Stream”?

Prima direcție este proiectul gazoductului rusesc, care, în plus față de valoarea economica, este în același timp un instrument al politicii externe ruse. Anunțat la Ankara în sunet de „trâmbițe și fanfare”, „Turkish Stream” pare sa fie acum aproape mort. Nici Moscova nu mai face anunturi categorice despre reorientarea pana în 2019 a tranzitului ucrainena a gazului rusesc în Europa.

În același timp, potrivit unor observatori, pentru reanimarea „South Stream” au apărut din nou șanse bune. Moscova încă nu a instiintat oficial Bulgaria cu privire la încetarea cooperării in proiectul „South Stream”. Zvonurile despre renașterea „South Stream”, se pare că provin tot mai intens din surse de la Moscova, pentru că Rusia are nevoie de noi conducte ca instrument de presiune politică, iar Bulgaria ar putea juca un rol în acest sens.

A doua direcție este legata de încercările Kremlinului de a submina din interior unitatea în cadrul NATO și UE, precum și divizarea celor două organizații – atât în ​​ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, cât și în ceea ce privește politica de securitate.

boiko borisov

Boiko Borissov

În acest sens, Bulgaria este de asemenea o platformă bună pentru „acțiuni ascunse”, mai ales ca Moscova încă mai are aliați importanti la Sofia, în special în rândul celui mai mare partid de opoziție din parlament.

Socialiștii bulgari au fost foarte fericiti de noile comentarii ale lui Putin. Astfel, purtătorul de cuvânt al partidului a declarat: „Este din ce în ce mai clar că pentru o lungă perioadă de timp ni s-a impus o imagine eronată a Rusiei. Prioritatile reale ale Rusiei sunt departe de imaginea de stat agresiv cu care nimeni nu se poate intelege”. De asemenea, el a reiterat faptul că socialiștii se opun sancțiunilor anti-ruse, adaugand: „Datorită poziției sale geopolitice, dar și din cauza legăturilor spirituale și culturale cu Rusia, Bulgaria își propune să joace rolul de mediator și sa atenueze colturile ascutite.”

Ultima declarație pare destul de plauzibila și cei mai multi bulgari ar saluta un astfel de rol jucat de țara lor. Cu toate acestea, majoritatea politicienilor îşi dau seama că o țară mică precum Bulgaria nu poate deveni brusc arbitru pe arena internațională.

Acest lucru cu confuzie îl recunoaște și premierul bulgar Boiko Borissov. Din declarațiile sale, într-un interviu pentru Tass, reiese că Bulgaria a sprijinit sancțiuni împotriva Rusiei nu din cauza convingerilor sale, ci sub presiune din exterior:

„Mă rog lui Dumnezeu ca sefii cei mari ( conducerea politică de la Bruxelles și Washington – n.r.) sa ajunga la o intelegere reciproca. Sper că sancțiunile vor fi ridicate în curând.”

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top