armataProiectat la întreprinderile „Uralvagonzavod”, noua masina de lupta ruseasca „Armata”  este un mare pas înainte în constructia de tancuri în Rusia și in intreaga lume, și, cel mai probabil, din cauza asta țările occidentale nu vor fi în măsură sa evite o nouă cursă a înarmărilor – în special pe fondul tensiunilor existente între Rusia și Occident, scrie Die Presse.

În general, în comparatie cu dezvoltarea aparatelor de zbor, noutatile în materie de constructie de tancuri sunt o raritate. În ciuda numeroaselor modificări, „toate tancurile aflate in serviciu in întreaga lume au fost dezvoltate cel puțin câteva decenii în urmă. De exemplu, principalul tanc de lupta german „Leopard 2” a fost lansat în 1979, US M-1 „Abrams” – în 1980, francezul „Leclerc” – în 1991, britanicul „Challenger-2” a început să se producă în 1995, iar cel mai modern tanc rusesc T-90 – în 1992-1993.

La rândul său, dezvoltarea platformei grele unificate pe șenile „Armata” a început în 2009. Particularitatea acestui sistem constă în faptul că „Rusia va fi capabila să dezvolte o platformă comună, pe baza careia să se facă transportoare blindate, tunuri autopropulsate, aruncătoare de flăcări, sisteme autopropulsate anti-aeriene și alte vehicule blindate”, comenteaza Die Presse. În plus, se usureaza semnificativ producția și întreținerea lor. „Armata” t-14 va fi modelul de baza al armatei de blindate motorizate rusesti.

Ce se stie despre noul tanc?

Leopard 2

Leopard2

Masa masinii este de 55 de tone si va avea instalat un motor disel de 1500 cai putere fabricat în Rusia, la Celiabinsk. Tancul va putea atinge o viteza de 80-90 km/h, iar distanta pe care o poate parcurge fara realimentare este de peste 500 de km. Principalul armament de pe T-14 este tunul cu teava neteda de 125 mm cu încărcare automata. Distanta de tragere – 5-8 km.

Acest tun – 2A82 – ar putea fi cel mai puternic instalat pe un tanc pana in prezent in lume. Potrivit informațiilor vehiculate in cercurile de experți ruși, este cu 17% superior celui mai avansat tun de 120 milimetri fabricat de compania germană „Rheinmetall” – L- 55, instalat pe tancurile „Leopard 2” A6, aflate in serviciul Bundeswehrului, precum si al armatelor din Spania, Grecia, Canada și Finlanda. Cel mai raspandit tun folosot de armatele NATO este insa mult mai slabul L-44, care, în afara de modelele mai vechi Leopard este folosit si pe tancurile SUA „Abrams” și cele japoneze „Type-90”.

Până în 2020, armata rusă vrea sa se doteaze cu până la 2.300 de noi tancuri „Armata”, astfel încât cea mai mare parte a ”parcului” de blindate sa fie innoit. Numărul exact de tancuri în Rusia, care detine cea mai mare armata de blindate din lume este necunoscut, deoarece multe dintre vehiculele mai vechi au fost trimise la conservare, putand fi oricand readuse in serviciu. Conform celor mai recente date, armata rusă detine aproximativ 900 de tancuri T-90, 2.200 de tancuri modernizate T-72 și 180 de tancuri T-80. Alte 4.500 de tancuri T-80 au fost trimise la conservare. De asemenea, Rusia dispune în rezervă de 8.000 de tancuri T-72, circa 4 mii de tancuri vechi T-64, 850-T-62 și chiar 1.2 mii de tancuri „antice” T-55. Câteva sute de T-64 și T-62 sunt în serviciu în cadrul forțelor armate, fiind utilizate fie în scopuri de pregatire militara sau ca mijloc de sprijin cu foc pentru infanterie. Teoretic, Rusia are peste 21 de mii de tancuri, iar circa 30-50% sunt fie inutilizabile sau necesită reparații.

Astfel, avand un mare avans in fata celorlalti, Rusia dispune de cea mai larga armata de tancuri din Europa și este în mod clar superioară NATO, ale carei unitati de tancuri sunt împărțite între țările europene și nu se pot constituit rapid într-un scut, si cu atat mai putin într-un un pumn blindat in fata Rusiei. Abrams_Tank

Pentru comparație, Franța are în prezent 400 de tancuri, Polonia – 900, 250 de tancuri se află încă în funcțiune în Germania, 30 – în Ungaria, iar unele țări europene, precum Belgia sau Olanda, nu au tancuri deloc.

Statele Unite ale Americii dispun de 6.400 tancuri „Abrams”, din care în Europa se afla doar câteva zeci. Washingtonul planuieste sa majoreze prezenta blindatelor sale in Europa la 150, pana la sfarsitul anului 2015. Între timp, Germania, Franța, Polonia și chiar neutra Suedie au anuntat ca intentioneaza sa creasca numarul de tancuri din dotarea armatelor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top