imigratie2Jurnalistul rus pentru Bloomberg Businessweek, Leonid Ragozin povesteste în articolul sau despre „noul val de emigraredin Rusia, compus aproape în întregime din membri de înaltă calificare din clasa de mijloc, nemultumiti de războiul din Ucraina și suprimarea opoziției democratice sub Putin„.

Acesti noi imigranți ruși „pleaca în țările europene, cum ar fi Letonia, unde pot obține un permis de ședere în schimbul unei investiții, de cele mai multe ori fiind vorba despre cumpararea locuintei in care se muta„, precizeaza ziaristul.

Autorul spune povestea Oksanei Bratislavskaya, de 37 de ani, avocat cu vederi liberale și soțul ei, specilaist IT, care spun ca nu mai aveau „aer sa respiraîn Rusia de cand cu războiul din Ucraina.

În luna iunie Bratislavskaya cu familia au cumpărat o casă la 22 km de capitala Letoniei, Riga, pentru 105.000 euro,” spune jurnalistul.

Yana Mandrykina, agent imobiliar al agentiei Best Realty din Moscova spune numărul clienților care îşi vând apartamentele în scopul cumpărarii unor proprietăți în străinătate a început să crească, după ce guvernul a suprimat protestele antiPutin în 2012. După criza din Ucraina în perioada ianuarie-august, numărul de vânzări ale clienților panicați a crescut de cinci ori,” declara Mandrykina.

O alta poveste de emigrare. În această vară, Alex, PRmanager (nu vrea să spună numele pentru că lucrează pentru o companie mare), a investit 370.000 de euro, economiile de-o viata ale familiei, într-o proprietate imobiliara din Letoniascrie autorul. Alex spune declara: nu mă deranjează să-mi apăr patria de agresiune straina, dar eu nu sunt gata să-mi sacrific viața  de dragul ambiției nebune a unui singur om„, citeaza autorul articolului cuvintele lui Alex, rezervist al armatei ruse.

imigratiePotrivit companiei letone Shengen Property Investment, cererea de permise de ședere, în conformitate cu legea investițiilor în Letonia a crescut cu 70% în primele opt luni ale anului 2014, comparativ cu aceeași perioadă din 2013„.

În iulie, un numar de 13.800 de străini au obtinut permis de ședere în cadrul programului, din care 9.650 sunt cetateni ruși.

Pe de alta parte, deputatii letoni se tem ca numarul mare de imigranti rusi ar putea ascunde si „reprezenanti ai coloanei a 5-a”. Este si motivul pentru care Saeimul leton (parlamentul) a aprobat recent trimiterea spre examinare in Comisii a unor propuneri de modificari la Legea imigrărilor, potrivit Delfi. In conformitate cu noile propuneri de modificari, cetățenii din Rusia nu vor mai putea primi permise de ședere ca urmare a achiziționarii de bunuri imobiliare in Letonia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top