Aceeași unitate a GRU, 29155, a fost implicată în tentativa de lovitură de stat din Muntenegru, otrăvirea omului de afaceri bulgar Emelian Ghebrev și a fostului colonel GRU Serghei Skripal, precum și de campania de destabilizare din Moldova, scrie New York Times, citând surse din serviciile occidentale de informații.

Potrivit publicației, toate aceste evenimente erau considerate neconectate, dar acum s-a ajuns la concluzia că vorbim despre o „campanie coordonată de destabilizare a Europei, care este condusă de o unitate de elită”. Potrivit ziarului, această unitate funcționează de cel puțin zece ani, dar agențiile de securitate occidentale i-au remarcat activitatea abia recent. Unitatea GRU este situata în centrul special de instrucție N161 din estul Moscovei. O parte din personalul acestei unități sunt veterani de război din Afganistan, Cecenia și Ucraina. Operațiunile sale sunt atât de secrete încât alți ofițeri GRU nici nu stiu de existența acestui centru de pregatire.

Agențiile de informații occidentale au atras atenția asupra unității după tentativa eșuată de lovitură de stat în Muntenegru, în 2016, însă au început să evalueze scara de activitate a acestuia abia din 2018 – după otrăvirea lui Sergei Skripal și a fiicei sale Iulia. La început, autoritățile britanice au identificat doi suspecți – acesta este Anatoli Cepiga și Alexander Mishkin (cunoscuți și sub numele de Alexander Petrov și Ruslan Boshirov).

Potrivit a două surse ale ziarului, cu un an înainte de această otrăvire, trei agenti ai unitatii 29155 au efectuat un zbor în Marea Britanie. Cei trei erau Mishkin și alte două persoane care au călătorit sub numele de Serghei Pavlov și Serghei Fedotov. Ulterior s-a dovedit că Pavlov și Fedotov au participat la o operațiune în care s-a pus la cale otrăvirea omului de afaceri bulgar Emelian Gebrev, în 2015.

Un ofițer GRU pensionat, familiarizat cu activitatea unității 29155, a confirmat că membirii acestei unitati sunt specializați în misiuni de sabotaj, inclusiv „explozii și ucideri – orice”. „Sunt băieți serioși”, a spus el. În 2012, unitatea 29155 a devenit una dintre cele trei care au început să primească de la Ministerul Apărării bonusuri pentru „realizări speciale în serviciul militar”. Printre acestea s-a numărat și unitatea 74455, pe care Statele Unite a acuzat-o de amestec în alegerile din 2016.

Șeful unității este generalul Andrei Averianov. În 1988, a absolvit Academia Militară din Tașkent, apoi a participat în războiul cecen și în 2015 a fost decorat cu ordinul ”Erou al Rusiei”. Ziarul mai scrie că, deși este o unitate de elită, pare să funcționeze într-un „buget limitat”. Spre exemplu, Averianov locuiește într-un bloc de apartamente construit în epoca sovietică, aflat în apropiere de sediul unității și conduce un VAZ 21053 fabricat in 1996.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to NYT a povestit despre o unitate a GRU, specializată în destabilizarea Europei

  1. bogdan spune:

    rusi prosti…pleonasm dar suna tare bine… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top