KremlinÎn cadrul unei ceremonii recente de decorare, la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre realizările țării, apoi a admis că există încă multe probleme nerezolvate, și a avertizat împotriva „amețelei succesului”.

Jurnalistii de la The New York Times (NYT) se intreaba despre ce succese este vorba?

„Să luăm economia. În anii de creștere a preturilor la petrol, indicatorii economici erau o măsură a succesului. Acum totul s-a schimbat. Ştirile sunt tot timpul proaste, veniturile sunt în scădere pentru al doilea an consecutiv, infrastructura țării este un dezastru, investițiile scad al patrulea an la rând… oamenii își pierd locurile de muncă, iar Rusia – talentele. Dar chiar dacă unii recunosc că aceste fenomene exprima esecul, ei nu inclina in general sa dea vina pe Putin. Rezultatele ar putea fi nepopulare, dar deciziile care au condus la aceasta, nicidecum”.

Fraza folosita de Putin – „amețiti de succes” am putea s-o intelegem daca facem apel la precedente. Sa ne amintim de articolul scris de Iosif Stalin, în 1930, în mijlocul campaniei de colectivizare la sate.

„In anul in care Stalin scria despre succes, în Rusia s-au revoltat mai mult de trei milioane de țărani. Milioane de oameni au murit ca urmare a deportărilor și a foametei. Economia agricolă a țării aşa şi nu și-a mai revenit, dar liderul suprem era în continuare popular ..”, ne aminteste ziarul.

Putin ministriNYT nu vrea sa faca o paralelă directă între Stalin și Putin, cu toate acestea, nu poate sa nu observe că cei doi par să se fi ghidat dupa acelasi manual – „Cum să devii un autocrat de succes”.

„Într-adevăr, dacă ar exista un tutorial secret, care ar descrie arta de conducere a Kremlinului, acesta probabil ca ar contine cele trei reguli pe care le-au stapanit cu succes cei doi lideri”, observa publicatia.

Regula numărul unu cere să-ţi atribui toate victoriile, indiferent cine sau ce au condus la acest succes vizibil. Victoria într-un război in care poporul a platit un preț urias, trebuie atribuită liderului. Prosperitatea în „contul” darurilor Mamei Natura sau a forțelor pieței, este o realizare a conducătorului.

A doua regulă prevede că eșecurile trebuie să fie puse pe seama subordonaților sau a forțelor din afara.

Cea de a treia regulă este abilitatea de a manipula „linia partidului”. „Astăzi Hitler este amic – mâine inamic – poimâine iar amic si pe urma, din nou dusman. Fortele de stanga – dușmanii patridului, mâine – cei mai buni prieteni”.

Putin a dovedit că a însușit toate cele trei reguli. El si-a atribuit succesul pentru saltul economic atins prin creșterea prețurilor petrolului. Când economia s-a prăbușit, el a dat vina pe miniștrii sai si pe conspiratia Occidentului. Și a mai învățat sa manipuleze „linia partidului” cu o agilitate ametitoare.

Siria este una dintre acele povești de succes pe care ţarul şi-o atribuie, desi alții trebuie să se confrunte cu consecințe grave. Doar asa ramane Putin popular, în timp ce economia națională ţinteste fundul prăpastiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to NYT: Cele trei reguli ale puterii de la Kremlin

  1. yehudy spune:

    draga ivan, iti mai aduci aminte de maretul, invincibilul si indestructibilul urss? 🙂
    draga ivan, daca imi explici de ce s-a dezintegrat urss-ul iti voi explica cum se va dezintegra rusia 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top