sobor ParisCupola de aur a Catedralei Ortodoxe de pe malurile Senei din Paris strălucește în soare. Construita de guvernul rus ca parte a unui nou centru cultural și spiritual, ea are vedere spre cartierul plin de clădiri guvernamentale și ambasade, scrie Andrew Higgins, editorialistul The New York Times.

Picanteria amplasamentului ”centrului cultural” este faptul că acestea se afla in imediata apropiere de un „palatul de secol XIX, în care o lungă perioadă de timp au fost păstrate multe dintre secretele cele mai mari ale președintelui francez”. Pentru a obține autorizatie pentru construirea unui astfel de ”Sobor”, Kremlinul a fost nevoit sa faca mulți ani lobby la guvernul francez – și nu e de mirare: nu departe de aici „sunt atât de multe locuri ”mișto” de spionat”, încât serviciile secrete franceze, aflând despre intențiile Moscovei, au fost serios îngrijorate că „Vladimir Putin, un fost ofiter KGB, are în cap nu numai stabilirea de contacte religioase”, scrie Higgins.

Cu toate acestea, îngrijorarea cu privire la posibila utilizare a centrului cultural ca un „paravan de interceptari” este oarecum umbrită de un rol și mai nedorit – cel de a servi, „în inima Parisului, capitala unei republici franceze laice, ca simbol de greutate al puterii nu numai militare dar, de asemenea, al puterii religioase a RUSIEI”, afirma autorul.

Potrivit jurnalistului, instrumentul favorit al Moscovei pentru răspândirea influenței sale a fost dintotdeauna tancul și tunul, dar Vladimir Putin a mobilizat mai nou si credința. „Biserica Ortodoxă Rusă este un oponent fățiș al homosexualității, precum și al oricaror încercari de a pune drepturile individului deasupra drepturilor familiei, comunității sau națiunii – ajută să înfățișeze Rusia drept aliat natural al tuturor celor care tânjesc după o lume mai puțin liberală, libera de valul globalizării, multiculturalismului și drepturilor femeilor și homosexualilor, care disloca tradiția”- spune editorialistul New York Times.

Alianță strânsă între Biserica Ortodoxă Rusă și Kremlin s-a dovedit un instrument deosebit de puternic în „fostele teritorii sovietice”: de exemplu, în Moldova, unde cei mai înalti clerici loiali Moscovei s-au opus neobosit integrarii țării în comunitatea occidentală, dar și în Muntenegru, unde preoții au condus eforturile de a submina intentia conducerii țării de aderare la NATO.

Dar religia l-a ajutat pe Putin să fie auzit și în Occident – și chiar în foarte seculara Franța. Semnul cel mai evident al acestei politici a devenit ”centrul spiritual” finanțat de Kremlin, care este acum atât de strâns asociat cu Putin, încât fostul ministru francez al Culturii, Frederic Mitterrand, a propus să-i dea numele de Sf. Vladimir”, observa autorul ironic.Putin si patriarhul Kirill

Un atac și mai agresiv al Ortodoxiei ruse asupra Europei a avut loc la Nisa (Franța), unde enoriașii săi, în luna februarie a acestui an, au incercat sa captureze un vechi cimitir ortodox. Incidentul cu cimitirul este doar un episod din campania ruseasca de revendicare a proprietatilor descendentilor aristocratiei si albgardistilor rusi, fugiti din Rusia bolsevica.

Așa cum a spus într-un interviu președintele Asociației Culturale Ortodoxe Ruse de la Nisa, Alexis Obolensky, Biserica Ortodoxa Rusa „mută pionii și aici, și peste tot”, dorind sa arăte că există o singura Rusie, iar acesta Rusie este a lui Putin”.

Asociația este infiintata de descendenții migranților albi (albgardisti – foștii luptatori anti-comunisti din perioada constituirii URSS) care se opun Bisericii Ruse și este supusa Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. În 2013, ultima a pierdut controlul asupra Catedralei ortodoxe Sfântul Nicolae din Nisa, în favoarea Bisericii Ortodoxe Ruse, care acum numeste propriii preoți și organizeaza diverse proiecte menite să ”îmbunătățească relațiile dintre Franța și Rusia”.

Campania Moscovei de ocupare a edificiilor ridicate în timpul Imperiului Rus, biserici și cimitire și aruncarea afara a credincioșilor patriarhului de la Constantinopol, fac parte dintr-o „inițiativă mai ambițioasă a Kremlinului de a se prezenta ca moștenitorul de drept al „Sfintei Rusii” și apărător al valorilor tradiționale fata de ereziile decadente, în special – democrația liberală promovată de SUA și, așa cum se spune adesea în Rusia, „Gayropa”.

Spre deosebire de Biserica Catolică, subordonată unui singur lider, Ortodoxia este fragmentată într-o duzină de biserici autonome, dintre care cea mai mare este Biserica Ortodoxă Rusă. De ea aparțin nu numai crestinii ortodocsi din Rusia, ci și cei din „noile state fragile” ale Europei.steag moldova

Unul dintre aceste state este Moldova, care desi este independenta de un sfert de secol, în termeni religioși rămâne dependentă de clericii de la Moscova. Astfel, Biserica Ortodoxa Rusa a numit în funcția de episcop al Bălților pe Marcel Mihaescu – un conservator profund, lider religios care s-a opus intrarii țării în UE din cauza ca Europa a conditionat statutul fara viza de emiterea pașapoartelor biometrice, pe care el le numește „satanice”. In plus, Mihaescu a încercat să împiedice adoptarea legii privind protejarea dreptului la munca a reprezentanților orientării sexuale non-tradiționale, spunand că o astfel de măsură ar putea afecta relațiile dintre Moldova și „Maica Rusia”.

Rusia și Biserica Ortodoxă Rusă iau măsuri similare pentru a contracara extinderea drepturilor homosexualilor și în Europa de Vest. De exemplu, a infiintat la Paris „Institutul Democrației și Cooperarii” ce sustine pe adversarii legii adoptate de Franța în 2013, care autorizează căsătoria între persoane de același sex. ”Instititul” organizează conferințe „pro-familie” și promovează Rusia și Ortodoxia ca ”apărători ai valorilor creștine în întreaga Europa”.

Ce rol va fi juca noul ”centru cultural rusesc” din Paris – nu este încă clar, dar oamenii care au studiat metodele lui Putin prezic că acesta va servi drept o „portavoce pentru difuzarea viziunii sale asupra lumii”, spune Higgins. Într-un interviu acordat de Michel Eltchaninoff, autorul cărții „În capul lui Vladimir Putin”, acesta sustine ca centrul va fi „un bastion al celeilalte Europe, Europa anti-democratica, ultraconservatoare, în inima unei țări liberale și laice”.

„Bastionul” va cuprinde patru clădiri – Catedrala, o școală, un complex de săli de conferințe și centrul cultural propriu-zis. Proprietarul nu este Biserica Ortodoxa Rusa, ci Kremlinul.

Moscova a încercat să construiască un templu impresionant la Paris „inca din 1917, când principala catedrală ortodoxă a orașului – Catedrala Alexander Nevsky – s-a despărțit de Biserica Ortodoxa Rusa și s-a alăturat Patriarhiei de la Constantinopol. Chiar și Iosif Stalin și Nikita Hrușciov, care erau dușmanii religiei, au încercat să-l convingă pe Charles de Gaulle sa transfere Soborul din Paris către Moscova, dar De Gaulle nu a fost de acord. Ca rezultat, credincioșii fideli Patriarhiei Moscovei au trebuit să-si satisfaca nevoile religioase într-unul din garajele din Paris.

Sub Vladimir Putin, Moscova a început din nou o vasta ofensiva pentru redobandirea proprietatilor țariste si ale emigratiei albe.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

17 Responses to NYT: Moscova a transformat Ortodoxia în armă pentru cucerirea Europei

 1. ANTIPUTIN spune:

  Cucerirea Europei

  PUTIN, latri ca un catel
  Cucerirea Europei e’al tau tel
  Ai vrea in marea casa,
  Dar ca sa joci pe masa
  Sa Iti largesti imperiul
  Pervers, cu zahar sau cu fierul

  Ar vrea sa fie domn PUTINOI
  Tar peste sclavi, la el si la noi
  Principii si valori sa ne impartaseasca
  De nu, armata lui o sa se napusteasca

  Cand gura lui flamanda si hulpava
  Va’nghiti Europa oferita pe’o tava
  De crestinii cretini si alti tradatori
  Europa, lupta, altfel o sa mori !

  Io, Putin !

  Io, Putin, tar crunt voi domni
  Batrana Europa voi struni
  Cu toiag de fier voi imparati!
  Dinti si oase sparte voi imparti !

  Io, Putin, semetul, napraznicul slav
  Omul Europei o sa’mi fie sclav
  Cisma mea ruseasca, o sa’l potcoveasca
  Biciul meu salbatic o sa’l indulceasca!

  Nu doar Europa, vreau lumea intreaga
  Sa se prosterneze, ca este nevolnica, bleaga
  Voi scrie istorii cu sange fierbinte
  Io, unicul Putin, fara pic de minte!

 2. ANTIPUTIN spune:

  Chiar arme nucleare vom pune la hotare
  Afle Putin ca Romanu’i curajos, viteaz, tare
  Basarabia’i a noastra, sa ia laba de pe ea
  Altfel o sa’l deportam pe o neagra stea
  Genocidarul Putlin de’ar cere un Ruxit
  Imperiul lui de sange indat’ s’a naruit
  Popoare dezrobite din marea inchisoare
  Vor trai omeneste sub al dreptatii soare
  Ofteaza imPuxitul, pe tronu’i aurit
  Ar strivi Europa, dar bravii n’au murit
  Amar plange tiranul si’n nebunia lui
  Isi sapa singur groapa si’n tacanitul creier
  Isi bate luuung un cui

 3. ANTIPUTIN spune:

  Chinezii il vor inchide pe Putin intr’o inchisoare cu
  Membrii Falun Gong, in vederea prelevarii fortate de organe. Aici Putin, in contact cu principiile traditionale ale acestei miscari – Adevărul, Compasiune, Toleranta – isi va da seama ca a gresit amarnic si va incerca sa negocieze Siberia pentru a se salva. In van! Fostul lider chinez inchis intrtr’o celula vecina, are o rafuiala cu tarul pentru niste mine de aur si va profita de o iesire la plimbare, pentru a’l omori in bataie pe Putin.

 4. ANTIPUTIN spune:

  Fratii nostri zac sub tancuri
  Cu pistoalele in gura
  Asta e putincratia
  Zabala plina de ura
  Mai Putine, de ti’ar pune
  Grenade intre masele
  Ai mai spumega tu oare
  Retorici sforaitoare?
  Tar dement, cu colti taiosi
  Iti trimiti soldatii rosi
  La sclavie sa reduca
  Ai nostri sa’ti fie sluga
  Caine esti, cu cap de buga !

 5. ANTIPUTIN spune:

  Putin face cat un milion de teroristi.
  Sau e teroarea personificata, avand în vedere potentialul nuclear urias ce’l tine sub deget si lipsa lui flagranta de judecata.
  Cu toate bogatiile voastre, bolnavul asta va infometeaza, terorizeaza si va trateaza ca pe ultimii sclavi. E, tarul Putin, un terorist planetar, pus pe lista neagra a tuturor oamenilor normali…
  O, putinist trol, locul tau e’n formol!

 6. ANTIPUTIN spune:

  Foamete si disperare’
  n Rusia „sfanta” si „mare”
  Putinoiul dictatorul
  Chinuie cumplit poporul
  Si’l sperie cu omorul
  Putleprosul puturosul
  Se lauda, dar sub osul
  Craniului, creierul rau si pitic
  Se sforteaza inutil pentru nimic
  Tarule, cu limba scoasa
  Dupa putere, o coasa
  Te va reteza acasa…
  Si hoitul tau imPuxit
  Va puti la infinit
  In imperiul ce’ai strivit !

 7. ANTIPUTIN spune:

  Achtung, vine Vladimir
  C’un topor şi dulce mir
  Nu’l trimite pe Kiril
  Obosit si la azil
  Vladimir vrea dialog,
  Inarmat, altfel deloc
  Cu’o Europa civilizata
  De KGB destramata
  Yakunin, esti si tu un asasin
  Precum tarul tau Putin ?
  Atunci esti civilizat
  Cu toporul :sah şi mat!

 8. ANTIPUTIN spune:

  Putin e terorist international. Trebuie arestat, judecat si pedepsit cu inchisoare pe viata.Cine ştie, poate se converteste în celula si scrie o carte ce’i va aduce pe multi la Dumnezeu. Si la Judecata de Apoi…

 9. ANTIPUTIN spune:

  Fara razboi, Putin nu mai poate supravietui.
  Gura lui imputita impute aerul Europei (inca) libere si al lumii normale.
  Ca cel mai nenorocit pokerist, tarul kremlinoid isi misca pionii, propaganda si armatele criminale, cum ii dicteaza creierul lui bolnav dupa putere.
  Occidentalii anticomunisti de ieri s’au transformat in adoratorii zeului ucigas si genocidar de la Moscova, i se inchina, pe bani si chiar din orbire ideologica…
  Chiar unii dintre fostii deținuți politici au cazut in plasa falsului creştin de la Moscova, al carui bunic ii pregatea masa lui Stalin, celui vinovat de martirizarea României si a macelaririi tuturor elitelor romane si est europene…
  Trump, miliardarul mafiot, platit gras de Rusia, agentul voluntar sau involuntar al lui Putin, mare admirator al tarului asasin, risca sa ne arunce in razboaie de cosmar, in socuri de civilizatie, intre menghina comunistoida si nicovala mafiei hraparete din America.
  Oricum, ca patriot roman, nu’mi inspira cea mai mica simpatie Trampul care vrea sa se alieze cu Putin, pe seama romanilor.:
  Transnistria ni’i ocupata de armata rosie de 25 de ani, Basarabia e la cheremul fortelor proputiniste, insasi Romania este infestata de oamenii Moscovei si de ideologia ei dughinista…
  O Romanie deja invadata de tot ce’i decadent in Occident, de non-valori, si care se autonimiceste cu milioane de avorturi. ..
  Nu, solutia nu’i TRUMP , si mai puţin, PUTIN.
  Solutia este numai Dumnezeu.
  Fortele crestine din Europa pot schimba mersul Uniunii Europene, intorcand’o cu fata spre Cer, in ciuda potentatilor care’o piloteaza acum.
  Daca toate miscarile crestine sincere s’ar uni, nu pentru distrugerea UE, ci spre salvarea si consolidarea ei, nicio putere ostila, fie ea americana, interioara sau ruseasca, n’ar mai putea sa devieze marea nava europeana de la cursul ei firesc spre o lume crestina.
  Asa sa ne ajute, Dumnezeu !

 10. ANTIPUTIN spune:

  Parintele Justin Parvu ne’a avertizat in privinta lacului european si putului rusesc… Putul neomeniei, putul robiei…
  Putin ii striveste cu cisme de fier pe fratii nostri cei mai oropsiti, fratii basarabeni.
  Datoria noastra suprema este sa’i salvam pe cei mai nenorociti dintre noi, ori basarabenii zac sub rusi de peste doua secole.
  Numai continua tradare a politicienilor din stanga si dreapta Prutului si lasitatea intretinuta a Romanilor pot explica dezunirea actuala.
  Frontul românesc principal, arzator este la Chisinau, nu în alta parte!
  Pumnul lui PUTIN este în gura tuturor romanilor, nu avem alt dusman mai rau acum decât tarul razboinic si viclean, tarul demonic si ucigas.
  Daca nu ne vom uni cu fratii nostri basarabeni, ne vom merita soarta…
  La lupta, fratilor, pentru o Romanie crestina reintregita!
  Sa nu uitam Basarabia, si Dumnezeu nu ne va uita!

 11. ANTIPUTIN spune:

  Principalul dusman al Romaniei si’al Europei crestine este Putin, pretins creştin, razboinic, manipulator, ucigas. Valurile de refugiati ce sosesc in Europa sunt cauzate si de interventia criminala ruseasca în Siria. Este scopul urmarit de tarul de la kremlin: destabilizarea si distrugerea Uniunii Europene, casa noastra, ce merita aparata, cu armele credintei crestine pe tot cuprinsul continentului. Vocea crestinilor se aude foarte putin la Bruxelles si la Strasbourg.
  Obiectivul primordial al politicii externe romanesti ar trebui sa fie dezrobirea Basarabiei de ocupatia ruseasca si realizarea idealului istoric al reunirii. Cat timp ii vom lasa pe fratii nostri sub cisma lui PUTIN, nu trebuie sa ne plangem de niciun rau ce ne apasa: este ceea ce meritam pentru orbirea si lasitatea noastra.
  In privinta lui Trump, nu’mi fac iluzii, o sa numeasca un ambasador cel putin la fel de rau ca Petit si o sa semneze, cu Putin, inrobirea Basarabiei pentru o vesnicie…
  Pe scena lumii, insa, saturata de sange creştin si musulman nevinovat, ne putem astepta la razboaie apocaliptice daca TRUMP eta lui PUTIN
  Incepe sa cheme la razboi impotriva musulmanilor, in alianta cu tarul dement.
  Crestinii trebuie neaparat sa caute dialogul prin toate mijloacele, cu toate popoarele lumii, pentru salvarea pacii, a fratilor nostri crestini si a tuturor oamenilor. Nu distrugeti creatia lui, Dumnezeu, ca vom da toti socoteala!

 12. ANTIPUTIN spune:

  Ciaplin, portavoce asasin
  Tu nu semeni cu Chaplin
  Esti un drac, plin de sange si venin

  Ai ochii de crocodil
  Si un tap de ins debil
  Esti umflat, crapi de pacate
  De crime si nedreptate

  Indracit ca si Putin, ca kirill
  Imputiti ortodoxia
  Si’o acoperiti cu mal
  La ultima judecata,
  Veti primi divina plata !

  Vsevolod Ciaplin, tu bei sange, nu vin
  Esti nerod, ticalos, inima d’ asasin
  Kiril te’a format, Putin s’a mirat Esti o portavoce cum nici n’a visat

  „Dumnezeu aproba ucideri in masa”
  Eu, cumplitul Putin, vreau curat în casa
  Ziaristi, la moarte, ceceni, în pamant
  Astfel tot imperiul rosu va deveni sfant

  Vreau curat si’afara, pe planeta mea
  Horcaia nebunul si se desfata
  Cu multimi ucise, iar Kirill paganul
  Aproba masacre, nu e el prreabunul
  Ce moartea ordona, cu crucea,
  Cu tunul?

 13. rsumy spune:

  Nada Sou e un simplu dezechilibrat mintal, trăitor în Rep. Moldova sau Transnistria, care ne pune nervii la încercare.

  Știți proverbul:
  „Un nebun aruncă o piatră în lac, și zece deștepți n-o pot scoate”???
  🙂 🙂 🙂

 14. bogdan spune:

  aia din garaj isi satisfaceau „nevoile” religioase…intrebarea e : with or without condoms ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top